Петък,

Лорер сменя Екатерина Захариева в "Три морета"

От: Стандарт -
480
Лорер сменя Екатерина Захариева в "Три морета"
A
A
A

Правителството определи нов национален координатор от българска страна на Инициативата "Три морета", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Съгласно промяната, за национален координатор на инициативата е определен министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Досега тази функция изпълняваше бившият министър на външните работи и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

Инициативата "Три морета" е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, на ниво държавни глави, лансиран през 2016 г. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Към момента Инициативата "Три морета" не е институционализирана и няма седалище и секретариат.

Тя се развива като прагматична платформа за сътрудничество с основен фокус задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

На Срещата на върха в Талин през октомври 2020 г., България пое домакинството от Естония и през 2021 г. беше шестият поред домакин на Среща на високо равнище на Инициативата.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички