Лорер отвърна на удара на ГЕРБ, хвърли обвинения за санирането

Той акцентира, че ЕК не изисква затваряне на централи, а намаляване на емисии

Лорер отвърна на удара на ГЕРБ, хвърли обвинения за санирането | StandartNews.com

"Продължаваме Промяната" проведоха рекордно кратка среща с "Възраждане" вчера във връзка с бюджета за 2023 г. В акцент обаче се превърнаха събитията в кулоарите между ГЕРБ и ПП и размяната на реплики във връзка с бъдещото затваряне на въглищните централи.

Целта на цялостната медийна истерия на ГЕРБ вчера беше много проста - тя трябваше да скрие резултата от посещението на Европейската комисия. С представителите на Комисията ние обсъдихме Плана за възстановяване и устойчивост по темата "Енергетика", заяви пред БНТ депутатът от ПГ на "Продължаваме Промяната" Даниел Лорер.

"Оказа се, че през всички тези години ГЕРБ не са имали план, освен да санират. Това стана ясно на срещата с Европейската комисия и всичко, което последва, беше опит това да бъде скрито от обществото", посочи Лорер.

Той акцентира, че ЕК не изисква затваряне на централи, а намаляване на емисии.

"Защо изисква намаляване на емисии? Още в далечната 2014 г. правителството на ГЕРБ подписва на Европейски съвет общоевропейската цел да се намалят емисиите с 40%, т.е. съкращението на българската енергетика е подписано от ГЕРБ още през 2014 г. Нещо повече - през 2020 г. отново ГЕРБ потвърждават и увеличават тази цел заедно с всички останали европейски държави. Те подписват цел от 55% съкращение на въглеродните емисии. Идва Планът за възстановяване и устойчивост, който предлага средства на държавите, за да изпълнят в частност и тези цели. Какво прави ГЕРБ по темата в него - нищо, освен саниране?. Няма обещание да се затваря, каквото и да било до 2026 г. Трябва да се намалят емисиите. Това може да стане, не затваряйки въглищните централи, а намалявайки количеството работа, което те вършат сезонно", подробно обясни Даниел Лорер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай