Четвъртък,

Лидерът на Либералния интернационал: Във време на кризи трябва да се държим един за друг

От: Редакция -
759
Лидерът на Либералния интернационал: Във време на кризи трябва да се държим един за друг
A
A
A

"Изкарахме две много трудни години. В целия си живот не съм предполагала, че думата пандемия ще бъде толкова важна, че здравните ни системи и икономиките ни ще са изправени в такова изпитание", започа словото си председателя на Либералния интернационал Хакима ел Хаите. Тя каза още, че Либералния интернационал от началото на пандемията призовава СЗО за по-голяма солидарност към европейците и за по-добър достъп до ваксини. Тя содели още, че лично е докосната от световната пандемия, като каза, че е загубила свои двама братя.

По отношение на войната в Украйна Хакима ел Хаите заяви, че жертва на войната не е само Украйна, но освен нея ще има и много други жертви, съпътстващи жертви. "Тази война заплашва енергийната сигурност на Европа, продоворствената сигурност в Латинска Америка и Африка. Над 260 милиона души са в риск от глад заради войната. Всеки е заплашен от войната", каза Хаите. По думите й днес се "възраждат тоталитарни режими, има възход на национализма, на военните преврати - три в Африка за една година", каза още тя. 

ВИЖ ОЩЕ: Започна конгресът на световните либерали (НА ЖИВО)

Лидерът на Либералния интернационал каза още, че случващото се в света днес има за "цел да дискредитира многостранния ред и многостранните институции". Хакима ел Хаите обърна внимание и на промените в климата като каза, е това е реален проблем, с който се сблъсква човечеството. "Сега тази глупава война засенчва всичко и ни отклонява от приоритетите. Надявам се след войната да се заемем с реалните проблеми като промените в климата". По думите й до 2050 г. някои малки острови ще бъдат потопени от световния океан, а до 2030 г. Африка ще бъде изправена пред огромен глад. 

"Преминаваме от криза в криза, но сега е времето да се държим един за други", каза още председателят на Лиералния интернационал. В края на своето обръщение тя заяви, че все пак има надежда, както и призова да се работи заедно за мира. 

Преди изказването на председателя на Либералния интернационал народни песни изпяха хор „Ваня Монева”. На откриването на мащабния форум присъства и целият дипломатически корпус в София. Столицата ни е домакин на конгреса на Либералния интернационал. Той ще се проведе от 30 юни до 3 юли. Над 250 гости от цял свят заседават в столичния хотел "Балкан". Те ще очертаят либералната визия за следващите години и ще я опишат в резолюция.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички