Лидерската среща - първа крачка. ДБ и ПП искат БСП насаме

Това е положителна стъпка, отбелязаха наблюдатели

Лидерската среща - първа крачка. ДБ и ПП искат БСП насаме | StandartNews.com

Лидерската среща, организирана от БСП, на която дойдоха председателите на ГЕРБ, ДПС и "Български възход", не доведе до някакви конкретни резултати.  Но общото мнение е, че тя има смисъл за следващите избори.

Лидерите на „Продължаваме промяната” – Кирил Петков и Асен Василев, на „Демократична България” – Христо Иванов и Атанас Атанасов, и на „Възраждане” - Костадин Костадинов, не се включиха в разговора. 

"В трудни моменти винаги сме търсели диалог. Държавата е в политическа криза, но и икономическа. Нашето желание е да говорим как преодолявайки политическата криза, ще решим и другите кризи.

„Правим го с ясното съзнание, че сме различни идеологически, но пред нас стоят по-важни въпроси. Именно водени от това желание отправихме покана към всички“, каза Корнелия Нинова.

Нинова видя заплаха за парламентарната република

"Срещата има смисъл за следващите избори. Ако този разговор беше проведен по-рано, можеше в третия мандат да бъде избрано едно правителство тип „Габровски“,  заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Сега ще пратя писмо до всички наши звена в страната да се произнесат", каза още той по повод думите му, че ще разговаря с колегите си за евентуална подкрепа към експертен, технически кабинет с БСП.

Борисов загатна какво правителство ще подкрепи 

"Хората, които стоят зад всяка една партия, последните, с които бихме направили правителство са БСП, в същото време уважавам тяхната покана. Това, което трябва да направим, е да върнем парламентарната република. Разговорите са в парламента, а не по кабинетите", каза още той.

"Отсега да създадем условията и предпоставките за диалог след поредните ненужни предсрочни избори". Този призив отправи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. 

От 2016 ДПС призовава за нормалност в политиката. Това за нас означава диалог – между различните партии, между различните парламентарни групи, между власт и опозиция, между власт и гражданите, между институциите. Диалог, диалог, диалог, заяви още Карадайъ.

Ние призоваваме за диалог, но насреща виждаме - естествено пак призиви за диалог, но с ултиматуми, червени линии и противопоставяне, допълни лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ: Ненужни предсрочни избори

"Диалогът е необходим. Това е смисълът на нашето присъствие в Народното събрание, което трябва да решава проблемите в интерес на българските граждани.  Искам да изкажа задоволството си, че наричаме тази среща лидерска, защото лидерите са тези, които намират решения в трудни ситуации и носят отговорност. Приветствам присъстващите, които могат да загърбят егото си в името на България", каза Стефан Янев, председател на "Български възход".

Стефан Янев посочи най-големия проблем пред българите 

От думите на Корнелия Нинова стана ясно още, че публично от „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) твърдят, че отказват да разговарят, но непублично желаят разговори само с БСП. "Не желаят да се явят в този пълен дебат, което е изненада, че ви призоваваха на среща, а сега бягат от този дебат“, допълни Нинова

Лидерската среща е положителна стъпка, начало на разговор между лидерите на политическите партии, това бе отбелязано от всички, коментира депутатът от БСП Мая Димитрова в ефира на Нова нюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай