Мустафа Карадайъ: Ненужни предсрочни избори

Лидерът на ДПС участва в лидерската среща

Мустафа Карадайъ: Ненужни предсрочни избори | StandartNews.com

Отсега да създадем условията и предпоставките за диалог след поредните ненужни предсрочни избори. Този призив отправи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на лидерската среща в парламента, организирана от Корнелия Нинова в опита на БСП да реализира третия мандат  за съставяне на редовно правителство. В разговора участваха още лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и председателят на „Български възход” Стефан Янев. Лидерите на „Продължаваме промяната” – Кирил Петков и Асен Василев, на „Демократична България” – Христо Иванов и Атанас Атанасов, и на „Възраждане” - Костадин Костадинов, не се включиха в разговора.

По време на нашата предизборна кампания многократно подчертавахме, че държавата се намира в множество кризи – социална, икономическа, здравна, енергийна... Но нито една от тях не може да бъде решена без да преодолеем политическата криза, в която се намираме от 3 години, заяви Мустафа Карадайъ.

От 2016 ДПС призовава за нормалност в политиката. Това за нас означава диалог – между различните партии, между различните парламентарни групи, между власт и опозиция, между власт и гражданите, между институциите. Диалог, диалог, диалог, заяви още Карадайъ.

Ние призоваваме за диалог, но насреща виждаме - естествено пак призиви за диалог, но с ултиматуми, червени линии и противопоставяне, допълни лидерът на ДПС.

Оценяваме днешната среща като много важна и необходима при тази политическа криза, въпреки че след като чухме изявлението на г-н Борисов и като виждаме липсващите колеги, най-вероятно отиваме към поредните ненужни предсрочни избори, продължи Карадайъ.

Казваме ненужни, защото и следващият парламент най-вероятно ще прилича на предходните четири. Най-вероятно две партии няма да са достатъчни за правителство. Но дори и да са достатъчни, пак е нужен диалог. Диалог с ултиматуми няма как да има, категоричен бе Карадайъ.

Приветствам това, което направиха БСП и това, което току що каза Борисов. Когато на партийните си конгреси приемаме решения: „Никога с другите”, виждаме, че в един момент се оказва как има по-висши приоритети в името на държавата, когато трябва да има диалог, а той с предварително начертани линии няма как да се случи, допълни лидерът на ДПС. И призова: „Да имаме такова поведение, че след тези ненужди предсрочни избори да имаме възможност да преодолеем политическата криза, в която се намираме и да има редовен кабинет. Тоест – да има политическа стабилност от отговорни политически партии и политици. И след преодоляване на политическата криза да се вземат марки за преодоляване на останалите кризи.”

Мустафа Карадайъ коментира и четирите приоритета за кабинет, посочени от Корнелия Нинова. Всички ги подкрепяме, но в съдържанието им има нюанси, които без диалог няма как да уточним, каза лидерът на ДПС

За Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми ДПС говори от лятото на 2020 г. В този дух продължаваме да говорим и сега. Виждаме какво се случва в другите държави от ЕС. Виждаме какво се случва с техните планове и с нашия, каза Карадайъ

За бюджета за 2023 г. казахме нашите опасения, всички знаят, че сме готови да работим за финансовата стабилност и го правим. Но популизмът поставя под риск финансовата стабилност. Защото 15 млрд. дълг на година, какъвто го имаме в момента, е сериозен. А когато към него добавим и още, възниква въпросът кой ще го връща, подчерта Карадайъ. Той изтъква, че позицията за влизане на България в Шенген е ясна.

За съдебната реформа – отговорната позиция е на ДПС. Според нас тази реформа минава през промени в Конституцията. Ние внесохме такива  в миналия парламент. Ние в Брюксел първо представихме нашите предложения и затова непрекъснато говорим че реформата започва с промените в Конституцията, а не от кадруването. Получихме одобрението за целите които преследваме. Представихме ги на всички групи. Но се оказа, че повечето партии говорят за съдебни  реформи, разбирайки кадруване, но като действия нямат смелостта да слязат в истинските реформи.

Ние сме за реформи, а не някой да овладее съдебната система, подчерта Карадайъ.

Подкрепяме ви за съдебната реформа. Ние искаме такава съдебна реформа, съществена, а не имитация за превземане на съдебната система от определени кръгове, коментира Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай