Летифов каза какво прави ДПС, за да има кабинет

Някои партии не са разбрали, че вече не сме в предизборна кампания, каза депутатът от ДПС

Летифов каза какво прави ДПС, за да има кабинет | StandartNews.com

Все още няма разбиране у политическите сили, че сериозните разговори за кабинет трябва да започнат. Това заяви пред БНТ депутатът от ДПС Халил Летифов. 

Като че ли в последните 4 парламента няма разбиране, че българският гражданин не отреди никому да управлява самостоятелно. Да прочетем правилно резулаттите от изборите е наше задължение. Все още урокът не е научен, каза Летифов.

Трябва да се отчете, че продължават изборната риторика и поведение. Това поведение "ние сме в кампания" влияе и на диалога. Това се отнася и за ПП, и за ДБ. Има някакъв неистов страх от диалог, като че ли има и страх от властта, каза Летифов. 

Трябва да се разбере, че положението, породено от ковид кризата, войната и управлението на четворната коалиция е изключително тежко. Дефицитът в бюджета само за октомври е 1 милиард лева. Трябва да се вземат компетентни, експертни решения, с които да се премине през тази криза. Но първо трябва да се реши политическата криза. Няма разбиране, че тя влачи след себе си тежки процеси. Няма разбиране, че това трябва да се реши с диалог, посочи зам.председателят на ДПС. 

Ние ще участваме в разговори с носителите на първия, втория, третия мандат. Ще участваме по всички теми, готови сме да направим компромиси с изключение на един - геополитическата ориентация на страната. Готови сме да подкрепим правителство, чиято задача е справяне с кризите. Никога не сме поставяли условия за министри и премиер. 

Но нека да започнем разговорите. Нямаме персонални претенции. Да, експерти имаме и ще участваме под каквато и да е форма за съставяне на правителство, изтъкна Летифов. 

По-важното е да се възприеме, че трябва да се състави правителство. Поздравявам президентската институция за подхода. Тежки политически кризи са се решавали с мандата на ДПС назад във времето. Но не знаем на кого президентът ще връчи третия мандат. Ако го връчи на ДПС, ще направим всичко възможно, за да излъчим правителство. 

Винаги сме приемали нашата задача като огромна отговорност. 

Не трябва да има компромис с доверието в  изборния процес. Трябва да върнем доверието на избирателите, коментира Летифов във връзка с връщането на хартиените бюлетини. 

За оглавяването на комисията за политика и спорт Летифов каза, че не разбира тези лични нападки, а поясни, че е важно да има работещи комисии. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай