Кутев: ГЕРБ искаха референдум, а вчера гласуваха против него

Кутев: ГЕРБ искаха референдум, а вчера гласуваха против него | StandartNews.com

София. "ГЕРБ искаха избори, а сега се оказа, че не искат. Искаха референдум, сега не искат, защото вчера гласуваха срещу референдума. Те гласуваха срещу влизане на точката в дневния ред и сега ще има извънредно заседания на парламента". Това заяви Антон Кутев, народен представител от ПГ на КБ, в ефира на ТВ7.

По неговите думи ако сега веднага Орешарски подаде оставка, може да се окаже, че изборите трябва да бъдат проведени през август. „Има един двумесечен срок, който трябва да спази президентът. Ние трябва да стигнем до някакво разбирателство между политическите сили", допълни той.

По темата за референдума Кутев поясни, че БСП има съображения относно мажоритарния вот и категорично е против електронното гласуване, защото ще доведе до огромни злоупотреби и посочи, че навсякъде по света вече е отменено. „Единствената точка от тези три въпроси, с които ние принципно бяхме съгласни и можехме да обсъждаме, беше задължителното гласуване. Просто сега то излиза на дневен ред", каза той. Депутатът уточни, че желанието е било възможно най-бързо темата да бъде обсъдена в НС и да отиде при президента и той да насрочи дата. „Трябва да се обсъди сериозно дали е възможно да вкараме задължителното гласуване, в резултат на референдума, веднага. ГЕРБ казват, че го подкрепят, но аз не вярвам", каза още Кутев.

Ако не Станишев, а друг води партията, ще се получат междуособици с много тежки последици

„БСП доста е упреквана за това, че не се подмладява достатъчно, въпреки че имаше смяна на поколенията преди години. Сега партията е в съвсем различен облик. Ще има смяна в ръководството, а на тези избори се отива със Станишев. На заседанието на Националния съвет не е ставало дума за неговата смяна", категоричен бе депутатът. Според него Конгрес ще има, но кога ще бъде - зависи от това кога ще бъдат изборите. „Съгласен съм, че в ръководството на партията трябва да се правят промени почти постоянно и то е в посока подмладяване", коментира той. „Не е вярно, че партията се държи на един човек, но е вярно, че той успява да удържи по някакъв начин тази партия в ръцете си. Аз съм абсолютно убеден, че ако не Станишев, а друг води партията, ще се получат онези междуособици, които ще ни доведат до много тежки последици", заключи Антон Кутев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай