Кунева: Важно е да се усили темпото на реформите

Кунева: Важно е да се усили темпото на реформите | StandartNews.com

Важно е сега след местните избори и след една година управление, да се усили темпото на реформите. Отхврълянето на антикорупционния закон имаше за цел да се купува време и да се показват мускули, но това не прави услуга на страната. Следващият доклад по Механизма за оценка и сътрудничество няма да бъде добър и ако някой смята да извлича политически дивиденти, това са криви сметки. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева в ефира на Канал 3.

Тя посочи, че след повторното внасяне на закона ще проведе отново консултации с политическите сили в Народното събрание. По думите й законът ще бъде подсилен и от становища на Европейската служба за борба с измамите и сходните партньорски служби. В новия проект ще се засилят елементите, осигуряващи прозрачност на публичната среда, както и гаранциите за неподписаните сигнали. Кунева беше категорична, че законът засяга само хората по висшите етажи на властта и те трябва да платят цената гражданите да знаят какво е имуществото им, за да се предотвратява голямата корупция. Искам Националното бюро да е независим орган - дали неговият директор ще е предлаган от правителството или от Народното събрание, в крайна сметка не е важно и е въпрос, който могат да решат и депутатите, каза още тя.

Кунева поиска и форсиране на съдебната реформа. Освен за по-бързо оповестяване на проекта за Закона за съдебната власт, вицепремиерът коментира още, че има неща, които и съдебната власт в лицето на ВСС може да свърши преди приемането на Промените в Конституцията и на Закона за съдебната власт

По отношение бъдещето на РБ, Кунева заяви, че е време органите, записани в учредителното споразумение - Граждански и Изпълнителен съвет да бъдат възстановени и тогава да се работи за по-нататъшна консолидация.

Тя беше категорична, че въпреки разменените публични коментари, в управляващата коалиция няма напрежение. Отидох в Плевен, за да видя, че нещата са под контрол и че няма да има излишно напрежение, защото след изборния ден на нас ни предстои да работим заедно, коментира още вицепремиерът. ГЕРБ и РБ са различни политически субекти, състезанието прави страната по-силна, посочи още Кунева.

В предаването беше направен и видеомост с новоизбрания кмет на Добрич Йордан Йорданов, който цитира данни от т.нар. ромски секции според които ГЕРБ взима на първи тур 300 срещу 100 за РБ, и 700 на 390 на втори тур.Той беше категоричен, че първите три неща, които ще свърши в идните седмици са одит за състоянието на общината, събиране на стабилно мнозинство в общинския съвет и започване на диалог с гражданското общество. Вицепремиерът Кунева посочи, че черниятпиар срещу Йорданов и "използването на стари номера на такъв млад човек" е срамота. Тя поздрави Йорданов за изборната победа и му пожела успех със заявените ангажименти за повече свобода за бизнеса, по-добри административни услуги в община и повече независимост.

За бюджета на МВР Кунева посочи, че трябва да има ясен публичен контрол върху разходите на всяко министерство. По думите й е ясно,че системата има нужда от реформа и изрази надежда, че ще бъде намерени решение както финансово, така и по отношение на квалификациите и изкисванията към МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай