Кунева: Съдебната реформа е въпрос на политическо доверие

Кунева: Съдебната реформа е въпрос на политическо доверие | StandartNews.com

Въпросът за съдебната реформа е въпрос на политическо доверие между политическите субекти. Ако не намерим решение за важните проблеми в държавата, ще достигнем до друга криза по линия на съдебната система. Ако ние не успеем да скъсаме връзката между Шенген и докладите за напредък по съдебната система и вътрешните работи, това ще се отрази много лошо на сигурността на страната. Това каза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева пред БНР.

По думите й промените в Конституцията са необходими, за да няма възможност да се връща съдебната реформа назад, ако някой от следващите парламенти реши да върне Висшия съдебен съвет в еднокамерен. Промените в основния закон се налагат, защото политическите партии нямат доверие по между си. Това е допълнителна гаранция, че партиите, гласували по един начин сега, няма да промени решението си после, ясна бе тя.

"От страни изглежда, че това е просто реформата на Реформаторският блок. Да, тя е много важна за РБ, но това не значи, че съдебната реформа е само наша. Това е общо решение. Стратегията за съдебна реформа беше гласувана от парламента, т.е. усилията от страна на РБ това да бъде национална реформа, подкрепена от Народното събрание, е факт. Нека да се фокусираме върху това, което сме съгласни, че тази реформа трябва да я има", каза още Кунева.

Тя смята, че, ако до местните избори не се работи по съдебната реформа, това е лош знак, но да говорим преди да са се събрали лидерите на политическите партии, отвъд коалицията, няма никакъв смисъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай