Кунева: С „Южен поток” се отдалечаваме от ЕС

Кунева: С „Южен поток” се отдалечаваме от ЕС | StandartNews.com

София. „Проектът "Южен поток" е още една крачка на отдалечаване на България от ЕС. Страната ни дълбае пропаст между себе си и Европа". Това заяви Меглена Кунева на нарочна пресконференция по повод старта на „Южен поток" в България. Тя обясни, че правителството стартира проект, за който „държавата не е получила дерогации".

Държавата ни ще бъде в нарушение на европейското законодателство. Правителството не е гарантирало спазването на добрите корпоративни практики от проектната компания, която ще притежава и управлява българската отсечка на "Южен поток", каза още лидерът на „Движение България на гражданите".

Не е ясно как са гарантирани интересите на "Булгартрансгаз", изплащането на дивиденти в полза на бюджета, изтъкна Кунева. Тя алармира, че държавата ни приема руско финасиране и в тази връзка не е ясно договорена ли е клауза "доставяш или плащаш" и защо за обществото договорът е недостъпен.

„Настояваме за яснота при обществените поръчки, защото те са обявени само в рамките на две седмици, което по никакви критерии не издържа проверката на добрите практики", допълни Меглена Кунева.

"Има и голяма тревога дали няма да се стигне до фалит на Българския енергиен холдинг. По отношение на облигациите на Българския енергиен холдинг, той ще натрупа дълг от 1 милиард и 500 милиона евро, който ще се акумулира заради тръбата, но разходът по лихвите на обслужването на дълга няма да бъдат покрити с дивидентите, които ще получим от проекта. Това е сума, която ще мине през нашите сметки", завърши лидерът на „България на гражданите" по повод „Южен поток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай