Кунева обясни ползите от споразумението за търговия между ЕС и САЩ

Кунева обясни ползите от споразумението за търговия между ЕС и САЩ | StandartNews.com

София. Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните Меглена Кунева заяви по време на парламентарния контрол, че интернационализирането на българските малки и средни предприятия, въвличането им в трансатлантическата им търговия и диверсифицирането на износа им са приоритет за България. Тя говори във връзка с възможностите и евентуалните ползи за българския малък и среден бизнес от Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ.

По думите й от споразумението ползите биха били свързани със създаване на портали и специализирани интернет страници, обвързване на малките и средни предприятия от двете страни на Атлантика в обща мрежа, създаване на електронни бази данни, популяризиране на изгодите, осъществяване на бизнес партньорства с посредничеството на европейската мрежа от предприятия, юридически консултации и консултации по стандарти, осигуряване на достъп до финансиране, стимулиране на клъстерно и трансгранично коопериране, насърчаване на европейската търговия.

„Това са мерки, които през споразумението ще се преследват", коментира тя, цитирана от Фокус.

Вицепремиерът посочи още, че в момента малките и средните предприятия в ЕС държат около 18% дял от износа на ЕС за трети страни, а делът на българските експортно ориентирани малки и средни предприятия е изключително нисък – само 1.8% изнасят стоки и услуги извън ЕС и 3.8% осъществяват внос извън страни от ЕС.

По въпроса за това, че се лобира в ЕС, според Кунева това е по-скоро работа на частните компании. По думите й, лобизмът е избор на една или друга мултинационална компания.

„Ако България има нужда да лобира за най-големите си икономически субекти, сигурна съм, че те са наясно с възможностите, които има в тази посока. В ЕП има открита процедура за лобиране с записване на хората, които го правят. Няма пречка, ако България реши да прави същото", коментира още Меглена Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай