Кунева лансира спецзвено за ВИП-корупцията

Кунева лансира спецзвено за ВИП-корупцията | StandartNews.com

Вицепремиерът Меглена Кунева успя да прокара Закона за борба с корупцията по високите етажи на властта. Днес той бил разгледан на оперативно заседание на кабинета и ще бъде качен на сайта за обществено обсъждане. Предстои съгласуване с парламентарно представените партии.

Кунева се надява до края на март той да бъде внесен в народното събрание. Документът е разработен с активното сътрудничество на премиера, подчерта тя. По думите й основните положения в закона са, че новият орган за борба с ВИП-корупцията е единен, създава се на основата на Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР, специализираното звено в Сметната платата и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Анонимните сигнали се запазват. Според Кунева това дава възможност на гражданите да са по-активни, ще се приемат неподписани сигнали, но те трябва да бъдат подкрепени с доказателства, подлежащи на предварителна проверка.

Директорът на новото звено трябва да бъде юрист с 10-годишен стаж, заместникът му - със 7. Ще се декларира имущество и на лицата, които са във фактическо съжителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай