Кунева: Борисов, не става хем с ухажване, хем с бой

Кунева: Борисов, не става хем с ухажване, хем с бой | StandartNews.com

София. Меглена Кунева - председател в оставка на Движение за България на гражданите, партия в Реформаторския блок, обясни от ефира на bTV как не трябва да се подхожда, в случай, че една политическа формация иска да се сближи с друга. Изказването й бе насочено към бившия министър-председател Бойко Борисов, а причина да се коментира темата бе изказването на лидера на РЗС Яне Янев, според когот новото обединение представлявало „сбор от нули".

Според Кунева Янев е редовният говорител на Борисов: „Бих казала да кажа на г-н Борисов – това не е начинът да се сближиш с Реформаторския блок. Няма да стане с ухажване, бой, ухажване, бой. Не може от едната страна Борисов да играе добрият, а от другата човек, който казва, че е в пряка и ежедневна връзка с него, да играе лошото ченге".
Лидерът в оставка на Движение за България на гражданите коментира, че в една сериозна политика такива неща не се правят. Тя посочи за пример Германия, която според нея е харесвана от много български политиц и където канцлерът Меркел не поръчва да се говори за нейните опоненти.

След като забяви, че няма нищо по-хубаво от истината в отношенията между политически фигури, Меглена Кунева разясни, че Реформаторският блок все още изгражда своята физиономия, тъй като е платформа с много граждани и съответно трябва време. Според нея хората са загубили остротата на възприятието и доверието, че политиците наистина искат да променят.

„Реформаторският блок крие заявката си в своето име", отговори тя на твърденията, че формацията все още е неразбрана. По думите й алтернатива трябва, а тя може да се намери в лицето на Реформаторския блок.

Кунева сподели нещо, което е осъзнала за себе си – ситуацията в медиите е същата като в съдебната система. Според нея скоро и в медиите ще започнат да излизат „тефтерчета" по подобие на това на шефа на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Твърдението си подкрепи с това, че „чувства с кожата си".

Нападките срещу членовете на Гражданския съвет на Реформаторския блок тя коментира като „страх в лошите". По думите й той е необходим, за да може новата формация да се движи напред, а създаването му е било по инициатива на граждани, формулирана в писмо.

Кунева пак настоя за осигуряването на мажоритарно поле, което логично доведе до въпроса, дали е излъгала своите избиратели на евроизборите през 2009-та година, когато водеше листата за евродепутати на НДСВ, но предпочете да остане еврокомисар? Отговорът й беше апел да се използва един и същ критерий за всички политици и даде за пример Ивайло Калфин, кандидатирал се за президент, Кристиан Вигенин, станал министър, и Румяна Желева, която също зае позиция в министерството.

Освен това, Кунева припомни и свои заслуги: „Защо не заех това удобно място в Европейския парламент? Сега щях да ви идвам от време на време на гости, облечена с целия авторитет на ЕП. Аз мечтая за това място. Срещу този шанс стояха 300 милиона за българската държава. Ако нямаше комисар, който да стои до изпита на новия, те щяха да бъдат загубени, затова го направих. Ако страната има нужда от мен и ако мога да внеса 300 милиона с моето присъствие, аз пак ще го направя".

След изборите на 12-ти май лидерите на част от невлезлите в парламента партии подадоха оставка, сред тях бе и Кунева, но тя все още продължава да е лидер на ДБГ. Поста си тя обясни с това, че промени и в ръководството, и в устава се очакват по време на Националното събрание в края на септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай