Кунева: Антикорупционният закон ще мине

Кунева: Антикорупционният закон ще мине  | StandartNews.com

Вицепремиерът Меглена Кунева изрази надежда в ефира на БНТ, че изготвения от нея антикорупционен закон все пак ще бъде приет от парламента. Дискусията по този въпрос продължава, след като миналата седмица Народното събрание отхвърли текстовете на първо четене.

Тя съжали, че законът не беше приет преди предстоящите избори на 25-ти октомври, защото той щял да създаде усещане за сигурност в обществото.

Кметовете, главните архитекти – това са много важни фигури в една местна власт и те щяха да бъдат обект на проверка, имущество, конфликт на интереси. Сега прокуратурата разчита на много по-малък приток на подобни данни или основателни съмнение, защото тя работи само с данни от МВР. Тоест ние отслабваме държавата си. Аз отчетох бележките, примерно за анонимните сигнали, имаше в МС желание за повече доуточняване, но не желание да отпаднат и за това ние доуточнихме, че има специална методика, по която се оценява какви да бъдат изискванията към самия сигнал. Даже чух, че това щяло да бъде репресивен орган, Оруелски и т.н. Там е репресия на властта върху хоратa, а тука е контрол на хората върху властта", заяви Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай