КС няма да се занимава с конституционните промени

КС няма да се занимава с конституционните промени | StandartNews.com

Конституционният съд отклони искането за промени в конституцията и определи като недопустимо искането на 144 народни представители от 43-ото народно събрание да даде задължително тълкуване на чл. 153 и чл. 158, т. 3 от конституцията относно израза "промени във формата на държавно управление" и отговори на два въпроса, свързани с предстояща промяна на основния закон. От ДПС заявиха, че ще подкрепят законопроекта за изменение и допълнение на българската конституция, независимо от решението на КС.

"Поели сме ангажимент и ще го спазим независимо от решението на КС да отклони питането на партиите от управляващата коалиция", заяви лидерът на партията Лютви Местан. Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че остава възможността, след като бъдат гласувани текстовете, те да бъдат предмет на конституционна проверка. Кирилов припомни, че са казали отдавна как ще се съобразят с всяко становище на Конституционния съд и произнасянето в смисъл на недопустимост не е неочаквано. "На последния формат, на който се събираха председателите на парламентарните партии, беше коментирано това обстоятелство. Съвместната политическа воля беше в смисъл да се отправи искането за тълкуване, което беше направено", коментира още той.

"Разчитам, че всеки, който се е подписал под конституционния проект, ще гласува за него". Това пък каза съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев. По думите му решението на КС е очаквано и съобразено с тайната му практика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай