Кризата в СОС продължава, какво следва

Отново нямаше консенсус

Кризата в СОС продължава, какво следва | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Общинските съветници от "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО поканиха представители на политическите партии в Столичния общински съвет на преговори за излизане от кризата с избора на председател на местния парламент. На последното заседание на 18 декември СОС отново не успя да избере председател.

На срещата в четвъртък не дойдоха представители на "Възраждане" и БСП.

След разговорите от ГЕРБ-СДС заявиха, че получават "още от същото", тъй като напълно отхвърлят предложението на ПП-ДБ-СС за избор на временен или ротационен председател на СОС. 

"ГЕРБ спечелиха последните два избора, но като стара и мъдра партия, прецениха, че ще направят крачка назад и ще оставят този процес в ръцете на някой, който може да го направи или около когото може да се събере мнозинство. ПП-ДБ-СС все още са се запънали като магаре на лед и не искат да дадат властта. Те смятат, че са победили и ние сме длъжни да им гласуваме председател, но не могат да предложат решение дори за това кой ще е този временен председател", коментира общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян, предаде Нова.

"60 дни след изборите не стигнаха на ПП-ДБ (Спаси София) да осъзнаят, че нямат мнозинство в общинския съвет. Това научихме от срещата днес, организирана от Синя София и ВМРО, на която присъстваха и представители на ПП и Спаси София. Нямат никакво конкретно предложение за разблокиране на Общинския съвет. Искат временен председател, но не знаят кой, искат коалиционно споразумение, но не знаят с кого. Така София не може да се управлява! Очаквахме да чуем предложения за решение, чухме още от същото досега. А ако правиш едно и също, не можеш да очакваш различен резултат. 23 е по-малко от 31, уважаеми колеги. Всеки първокласник ще ви го каже. Първокласниците в политиката обаче са опасно нещо, защото доведоха до пълен блокаж на управлението на София. Създадоха политическа криза, каквато градът ни не помни и продължават да прехвърлят отговорността. Очакването ГЕРБ да разреши кризата показва само безпомощност и страх. Нужно е политическо лидерство. Ако не можете да го покажете, признайте го пред софиянци и спрете с оправданията!", написа общинският съветник Георги Георгиев във Фейсбук.

"За съжаление, не получихме никакви алтернативи от втората по големина политическа сила, никакви предложения. Отново останаха деструктивни, готови сме за разговор с абсолютно всички, от ден първи сме готови, изпратихме 5 покани до абсолютно всички групи и отново ние търсим решението. За съжаление, нямаме конструктивност от тяхна страна, надявам се това да се промени и с времето да намерим решение и да отпушим работата на Столичния общински съвет", заяви Цветомир Петров от ПП-ДБ (Спаси София)

Следващото заседание е на 11 януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай