Кристалина Георгиева: Границата се охранява добре

Кристалина Георгиева: Границата се охранява добре | StandartNews.com

"България направи доста за охраната на външните си граници. Ако бежанският поток тръгне към нас, сме много по-добре подготвени от други страни". Тази похвала за сигурността на страната ни дойде от еврокомисаря Кристалина Георгиева. В ефира на Нова телевизия тя призна, че България е била от първите страни, почувствали силно проблема с бежанската вълна. От думите на Георгиева стана ясно, че при нужда родината ни може да се възползва от нов финансов инструмент за подпомагане при хуманитарна криза.

"В него за тази година има гарантирани 300 милиона евро. Те са за спешна помощ именно там, където има нужда от нея. 200 милиона евро са за следващата и още 200 милиона за 2018 г. Ако нещо се случи, ще почукаме на вратата и ще ни дадат", гарантира еврокомисарят.

Тя уточни, че страната ни вече разполага с 91 милиона от програмата за 2014-2020 г., като е получена и спешна помощ в размер на 10 милиона евро.

Георгиева призова да се обърне сериозно внимание на трафика на бежанци, тъй като това е сериозен проблем. Според нея каналите за нелегални имигранти вече са равни по доходи на каналите за наркотици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай