Кристалина : Брюксел си отдъхна с правителството на Орешарски

Кристалина : Брюксел си отдъхна с правителството на Орешарски | StandartNews.com

Варна. Реакцията на Брюксел беше въздишка на облекчение за това, че в България след трудна следизборна обстановка беше съставено работещо правителство. Това каза във Варна еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Според нея програмата на кабинета на Орешарски е ориентирана към това да решава проблемите на хората, а страната да продължи да бъде вписана в европейските приоритети. В деня на утвърждаването на правителството в парламента България получи препоръките на Европейската комисия и следващите дни и седмици ще видим как се изпълняват те. Желаем успех на правителството, защото то е на българите, каза още Кристалина Георгиева.

Еврокомисарят за борба срещу бедствията Кристалина Георгиева стана воден спасител първа степен. Тя се включи в демонстрацията на пристанището в Златни пясъци за спасяване на трима удавници, паднали от водно колело. Кристалина Георгиева беше в един от екипите след изваждането на удавниците от джетове, които оказаха първа спешна помощ. Сямо 20 % от българите могат да плуват, докато в Европа те са 75 %, каза еврокомисарят. Според нея инцидентите с удавяне са на второ място след катастрофите. Водата трябва да стане наш приятел, а не враг, каза Кристалина Георгиева, имайки предвид наводненията в Централна Европа, които напомнят сега колко е важно да можем да предпазим себе си и да помогнем на другите в нужда. Тя похвали водноспасителната служба към БЧК, която по професионализъм не отстъпва на тези в Европа.

По време на водното спасяване в Златните до нея действаха три поколения водни спасители - дядо, баща и син. На въпроса дали е необходимо да има плажна полиция, Кристалина Георгиева посочи, че в Европа има специализирани полицейски отряди според профила на рисковете в различните райони. Но това, в което сме по-назад, е, че в Европа има силно доброволческо движение, касаещо сигурността. Най-удачната система в борбата с бедствията е малък отряд от професионалисти с голяма армия доброволци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай