Край! ВАС реши за машините, как ще гласуваме

Общо 12 жалби постъпиха в събота по електронен път от ЦИК

Край! ВАС реши за машините, как ще гласуваме | StandartNews.com

Върховният административен съд се произнесе по казуса с машините за вота. Окончателното решение на съдиите е, че още на втория тур на местните избори в неделя ще можем да гласуваме и с машини, като се отменя решението на ЦИК.

„Върховният административен съд отмени като незаконосъобразно решението на ЦИК, с което беше разпоредено балотажът на 5 ноември 2023 г. да се проведе само с хартиена бюлетина. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври 2023 г., жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени”, съобщават от ВАС, предаде Нова.

Общо 12 жалби постъпиха в събота по електронен път от ЦИК във ВАС. Съгласно Изборния кодекс те трябва да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в тридневен срок от постъпването им. Подадените жалби са от ПП-ДБ, ПП „Единение“, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на избиратели.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай