Край! Нидерландия каза тежката дума за Шенген

Какво бе съобщено официално

Край! Нидерландия каза тежката дума за Шенген | StandartNews.com

Нидерландското правителство каза "да" на България за Шенген, очаква се положителното решение и на парламента, съобщиха обществените медии БНТ и БНР.

По-рано и Ройтерс съобщи, позовавайки се на нидерландското министерство на правосъдието, че Нидерландия се е съгласила България да се присъедини към европейската Шенгенска зона - най-голямата зона без паспорти в света, слагайки край на дългогодишното противопоставяне на страната на този ход.  

Общественото радио разполага с позиция на правителството на Нидерландия, в която се казва, че "България отговаря на поставените условия за присъединяване към Шенген и следователно можем да се съгласим с решение, което води до пълноправното ѝ членство". 

БНТ добавя, че в позицията се казва и че мисията, която беше в България, не е установила проблеми в опазването на външната граница на ЕС.

Решението на нидерландското правителство, взето днес, се очаква да бъде внесено в парламента на страната следващата седмица.

От нидерландския кабинет подчертават, че мониторингът след присъединяването е желателен както за управлението на границите, така и за върховенството на закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай