Край! Депутатите решиха за украинското зърно

Дебатите продължиха близо три часа

Край! Депутатите решиха за украинското зърно | StandartNews.com

В Народното събрание отмениха забраната за внос на зърно от Украйна. „За“ гласуваха 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. „Против“ бяха 69 - от "Възраждане", от БСП и „Има такъв народ“. А осем депутати от ГЕРБ бяха „въздържали се“. Дебатите продължиха близо три часа. Вносители са съпредседателите на „Продължаваме промяната - Демократична България“ Кирил Петков и Атанас Атанасов, от ДПС – Делян Пеевски и Хамид Хамид, както и Румен Христов и Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.  

Отчитайки солидарността на България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, България не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словашката република на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, се посочва в решението на Народното събрание. Министерският съвет следва да предприеме необходимите действия за изразяване на тази позиция, предаде БТА.  

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви днес пред парламента, че се е съгласил с макроикономически показатели, показани на Министерски съвет, според които не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на забраната за внос от Украйна. Той каза, че са предприети мерки за завишаване на контрола за всички украински стоки и най-вече за зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали, плюс останалите показатели, които се следят – хербициди, пестициди и т.н.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай