Красимира Ковачка: Политическата воля за стабилност на страната трябва да продължи

Красимира Ковачка: Политическата воля за стабилност на страната трябва да продължи | StandartNews.com

Със започването на новата сесия на парламента е хубаво да си припомним, че следващият ден е ученик на предишния ден – написа на страницата си във фейсбук съпредседателя на партия БДЦ д-р Красимира Ковачка.

Прилагаме пълния текст на публикацията на д-р Ковачка по повод откриването на политическия сезон.

Какво научихме от предишната година? Безспорно най-важното за нас бе, че политическата воля за стабилност в управлението и търсенето на компромис между политическите сили се утвърди. Показахме, че могат да се преодолеят съществуващите различия в парламента и да се намират общи и работещи решения, които са в полза за държавата и хората. Да си припомним, че средата, в която се вземаха тези решения, бе достатъчно сложна. Аз искам да посоча, без особен ред, и някои резултати от работата на парламента, само като малка част от свършеното, плод на компромиси и поставяне на националните интереси над партийните.

На първо място това, разбира се, е приемането на промените в Конституцията на Република България, гласувани с безпрецедентно мнозинство, които безспорно са добра основа за продължаване на реформите в съдебната система, за да стане тя по-ефективна, независима и справедлива. Приемането бюджета за 2016г. ни прави оптимисти за финансовата стабилност на страната, с ограничението на бюджетния дефицит до 2% и дава надежда за запазване ръста на брутния вътрешен продукт. Промените в редица закони в пенсионната, образователна и здравна система са също значима крачка в модернизирането на законодателството и правят тези системи по-устойчиви и адаптивни в съвременната среда. Разбира се, предстои продължение на реформите в законодателството и в съдебната и в здравната система, но новият подход за търсене и постигане на съгласие в парламента е обещаващ. Днес тези резултати могат да изглеждат скромни, но сме убедени, че при друга политика в парламента, дневният ред щеше да е друг и крайният резултат по-слаб. Ние от ПП БДЦ от самото начало на 43-то Народно събрание оказваме необходимата подкрепа на тази нова политика на стабилност, реформи и консенсус и сме доволни да видим, че има краен резултат. Убедени сме, че тази политика среща разбиране и подкрепа от хората, защото те безпогрешно усещат какво работи в тяхна полза.

Светът, Европа и България днес срещат нови предизвикателства. Незапомнени от много години. Решенията не са лесни за намиране. Нарастват броят на въоръжени конфликти в близост до нашата страна, проблемът с вълната от тероризъм, предизвикан от действията на така наречената „ислямска държава", обявила на практика война на цивилизацията, промени сигурността на континента, а свързаната с тези събития незапомнена от Втората световна война емигрантска криза постави на изпитание Европейския съюз. Световната финансова и икономическа конюнктура показват признаци на нестабилност.

Всичко това поставя нови изисквания и отговорности пред нас, пред парламента и правителството. Сега действително нямаме право на грешки. За нас над всичко в този момент трябва да се постави стабилността на парламента и правителството. Необходимостта от това не се и нуждае от доказателства в случая. Това означава продължаване на политиката на стабилност, реформи и консенсус между политическите сили. Означава продължаване на реформите във важни сектори като съдебна и здравна система, засилване на националната сигурност и осигуряване на необходимото доверие във външната ни политика. Това означава възможност за чужди инвестиции, нови работни места и изпълнение на социалните ангажименти на държавата.

Правителството трябва да положи необходимите усилия за засилване на националната сигурност, като оптимизира работата в министерство на вътрешните работи. Трябва да бъдем силни пред лицето на терора. Отново ще повторим, обаче, че не бива по никакъв начин да се допуска битката с терора и овладяването на мигрантската криза да прерасне във война с исляма, което и се цели от терористите.

Необходимо е с неотслабващо темпо да се продължат реформите в законодателната дейност по основните приоритети- съдебна и здравна система. Ние искаме повече експертиза в тази работа и по-малко политика. Защото видяхме, че в политическите спорове истината се губеше и от това страдаше новото законодателство. Тъй като здравеопазването е наш приоритет, ние предвиждаме внасянето на собствен законопроект, които ще направи здравната система по-справедлива, по-прозрачна и се надяваме да върне доверието на хората в нея.

Състоянието на икономиката ни се нуждае от действия, а не от думи. В този сектор има много проблеми, но и добри възможности. Нуждаем се от нови чужди инвестиции, искаме държавата да се върне в икономиката чрез общините и това е наше програмно изискване, като участва активно в създаването на смесени малки и средни предприятия. Тук рискът може да се контролира, а ефектът да бъде бърз и осезаем. Думата отново има правителството. За нас това е правилния път. И ние ще го извървим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай