Понеделник,

Кой трябва да бъде премиер? Говори Денков

От: Агенция Стандарт -
8161
Кой трябва да бъде премиер? Говори Денков
A
A
A

"Според мен трябва да се направи всичко възможно да се опита да се създаде стабилно правителство в този парламент. Не бих казал кой да бъде премиерът - би могъл Кирил Петков, би могъл Асен Василев да е и ако трябва - друг човек."

Това заяви министърът на образованието и науката в оставка акад. Николай Денков в предаването "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR.

По думите му две неща са ключови: "Първо, да бъде стабилно правителство - да има мнозинство, на което да разчита за законодателната част. Второ, това правителство да продължава да движи България в правилната посока по отношение на приоритетите - европейска ориентация и реформи..."

"Това трябва да се опитаме да направим. Ако не можем, ще отидем на избори, но според мен всеки отговорен политик трябва да се опита да направи първата част", смята просветният министър.

Според акад. Денков, изразни средства като "мафия", "едни пари", "национален предател" са неподходящи за Народното събрание.

"Един народен представител, един политик трябва да бъде пример. Той трябва да бъде пример за всички, от децата до най-възрастните. И тук има немалка доза разочарование. Виждам изключително много явни неистини, които непрекъснато се изливат по телевизията. Свикваме с това, а е пагубно. Трябва отново да се върне чувствителността, че има истина и лъжа. Може да има спор, но той трябва да се води с аргументи, а когато няма аргументи - тогава се лепят епитети", акцентира министърът на образованието в оставка.

Затова децата трябва да ги учат в училище, че епитетите показва липса на аргументи, стана още ясно от думите му. "Това трябва да се върне като култура на общуване изобщо в обществото, и като култура на политическо общуване", категоричен бе акад. Денков.

Близо 30% от седмокласниците, явили се на националното външно оценяване по български език и литература, не разбират текста, който четат. А 40% имат затруднения да разберат внушенията на отделни цитати. 

Половината от децата се затрудняват да извличат информация от таблица и диаграма. Това показва анализът на резултатите от матурите след 7 клас. Министерството на образованието и науката обяви резултатите от изпитите. 

Според министъра на образованието в оставка средните резултати от изпитите са съпоставими с миналогодишните.

"Виждам, че хората се вторачват. Две точки нагоре или надолу, това няма толкова голямо значение. Трябва да видим какви трябва да бъдат конкретните промени, за да могат ученици и учители да знаят, че това, което се учи, е съобразено с възрастта на децата. Аз самият попаднах на учебници, в които се затрудних какво пише, нищо, че съм академик, та какво остава за един нормален родител", посочи акад. Денков. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички