Кой е израелският експерт, помогнал в разследването на атентата

Специалистът е пристигнал в България на 1 май по покана на еврейска неправителствена организация

Кой е израелският експерт, помогнал в разследването на атентата | StandartNews.com

Кой е израелският експерт, дошъл у нас няколко часа преди атентата срещу главния прокурор Иван Гешев и помогнал на прокуратурата да направи първите си анализи на извършителите на терористичния акт? Генерал от резерва, дългогодишен ръководител от спецзвено за противодействие на тероризма към израелската полиция - това е чуждият експерт, пристигнал на мястото на атентата срещу главния прокурор Иван Гешев, съобщи “Труд news”, позовавайки се на свои източници.

Специалистът е пристигнал в България на 1 май по покана на еврейска неправителствена организация, а не на прокуратурата. Той обаче се познавал лично с Иван Гешев и когато научил за атентата, пожелал да посети мястото, но без по никакъв да се намесва в самото разследване.

Точно това е било спазено - имал е възможност да огледа терена, но не и каквито и да е събрани доказателства.

Пристигналият у нас генерал е ветеран от спецзвеното по контратероризъм на израелската полиция. То било създадено през 1974 г., след като действащите по това време полицейски спецчасти се провалят при опит да спасят заложници и загинали 21 ученици.

Междувременно днес в Ню Йорк главният прокурор Иван Гешев бе на среща с представители на най-големите еврейски организации в САЩ, с които бе обсъждано противодействието срещу антисемитизма. Те изразиха своята категорична подкрепа към Гешев по повод извършения срещу него атентат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай