Кой бяга от кабинет? Разкритие от Халил Летифов

Готови сме на компромиси, но не и с евроатлантическата ориентация на страната ни, каза той

Кой бяга от кабинет? Разкритие от Халил Летифов | StandartNews.com

Две причини за неразбирателствата между политическите формации в 48-ия парламент за съставянето на кабинет очерта зам.-председателят на ДПС и на ПГ на Движението Халил Летифов в интервю за БНТ.

„За съжаление не са една и две политическите партии в НС, за които изборната риторика продължава. Има някакъв неистов страх от самата власт, от самия диалог и от това да се решават проблемите“, посочи Летифов.

 „Това поведение тип „ние сме в кампания“ минира крехкия диалог в това НС“, каза още Летифов и посочи като такива формации ДБ и ПП.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС изтъкна критичното положение в страната вследствие на Ковид-кризата, управлението на четворната коалиция и последствията от войната срещу Украйна.

„Именно това кара политическите сили да се страхуват от властта, но това означава, че се страхуват да поемат отговорността за справяне с кризата“, подчерта зам.-председателят на ДПС. И посочи дефицитът от 1 млрд. лв. само за октомври, което означава, че ще бъде 11 млрд. лв. на годишна база.

„Въпреки това трябва да се вземат компетентни експертни решения, които ще бъдат с доста негативен заряд, но да се премине през тази тежка икономическа криза“, настоя Летифов.

Зам.-председателят на ДПС бе категоричен, че първо трябва да се реши политическата криза. „Усиленият негативен ефект от икономическите кризи е вследствие на тежката политическа криза в последните 2 години. За съжаление няма разбиране, че политическата криза повлича след себе си още много, по-тежки кризисни процеси. Няма желание тя да се реши в рамките на диалога“, анализира депутатът.

И отново подчерта, че единствената позиция, която ДПС ще отстоява безкомпромисно е евроатлантическата ориентация на България. „ДПС няма да отстъпи от евроатлантическите ценности. Ние ще участваме в разговори по всички теми, готови сме да направим компромиси по абсолютно всички теми с изключение на евроатлантическата ориентация на страната“, заяви Летифов.

Министерските и други постове не могат да бъдат препъникамък във водените разговори за правителство. Бих казал, че подобно поведение е политическо престъпление. Важното е разговорът да започне, категоричен бе Летифов.

„Ние ще участваме в разговори с първия, втория, третия мандат, който и да е той избран от президента“, уточни той. И подчерта, че ДПС ще участва в принципни разговори, без априори да казва кой ще бъде подкрепен. Но без да е поискана подкрепата ни е несериозно да я даваме, подчерта още Летифов.

Той поздрави президентската институция за подхода, който прилага в момента и го определи като „подход на разбиране на тежката политическа криза“.

Летифов изрази съжалението си, че в разговорите някои партии все още виждат поредните червени линии. „Те се ползват за оправдание за собствената несъстоятелност или нежелание да се участва в разговор, от който да излезе някаква конструкция, от която да се получи и правителство“, коментира депутатът.

По повод на възможността Румен Радев да връчи третия мандат на ДПС, както стана при съставянето на кабинета на Тройната коалиция, Летифов коментира: „Тежки политически кризи назад във времето наистина са се решавали с мандат на ДПС, с третия мандат. В този смисъл ни е не бягаме от нашата отговорност“. Но уточни, че няма как да знаят коя политическа сила ще посочи президентът за носител на третия мандат. „Но ако той прецени, че ще връчи третия мандат на ДПС, вярвайте, че ще положим всички усилия и ще подходим съвсем отговорно да възстановим диалога в рамките на 48-ия парламент и да излъчим едно редовно правителство“.

Летифов отхвърли възможността да се гледа на връщането на хартиената бюлетина като на компромис. „Не трябва да има компромис в доверието в изборния процес. А недоверие в изборния процес има. Ние трябва да върнем доверието на българските граждани в изборния процес“. И заяви, че не приема тази мантра срещу хартиените бюлетини. Уточни, че има достатъчно примери за нарушаването на изборния процес и с машините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай