Ковачевски разкри кой плаща за раздора между София и Скопие

Република Северна Македония и България трябва да разчитат на комуникация на институционално ниво, каза премиерът

Ковачевски разкри кой плаща за раздора между София и Скопие | StandartNews.com

Трети страни пречат на отношенията между Северна Македония и България. Разкритието направи премиерът на съседите премиерът на страната Димитър Ковачевски. В интервю за държавната агенция на Република Северна Македония МИА, дадено по време на Мюнхенската конференция по сигурността, той подчерта, че отношенията между България и Република Северна Македония са застрашени от хора, групи и политически партии и в двете държави, които са финансирани от трети страни, които също така не искат да видят региона интегриран в ЕС "и това вече е ясно на всеки".

"Република Северна Македония и България трябва да разчитат на комуникация на институционално ниво и запазване на достойнството на институциите и гражданите. Ако работим в тази насока, по теми и проекти, които обединяват гражданите, тогава вярвам, че отношенията между двете страни ще бъдат на ниво, достойно за две съседни страни, членки на НАТО и бъдещи партньори в ЕС", смята Ковачевски.

По думите му вече не става въпрос дали, а кога Западните Балкани ще станат част от ЕС.

"Албания, Северна Македония, Словения, Хърватия, както и Черна гора, вече са страни.членки на НАТО. Черна гора, Албания, Северна Македония, Сърбия започнаха преговори с ЕС. Става въпрос за една различна среда от тази през 90-те години. Регионът се възприема като стабилен, а Северна Македония, като държава, която е фактор за стабилност в региона. Защо? Още веднъж ще подчертая, ние сме страна-членка на НАТО, страна, която започна преговори с ЕС и страна, която председателства ОССЕ, но и страна, която вече е участник в Берлинския процес и Отворени Балкани. На практика това са организации и процеси, които укрепват и развиват регионалното сътрудничество- свободното движение на хора, капитали, стоки и услуги", подчерта Ковачевски.

По думите му по време на дискусията Северна Македония на практика е била пример за страна, "която чрез добросъседски отношения и чрез дипломатически усилия" е успяла да реши големите проблеми, които е имала и сега "напредва в европейската интеграция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай