Костов: Нов изборен кодекс няма да спре управляващите

ДСБ избира ново ръководство

Костов: Нов изборен кодекс няма да спре управляващите | StandartNews.com

София. Промяната на Изборния кодекс, за което настоява улицата, няма да попречи настоящите парламентаристи пак да управляват, предупреди Иван Костов в речта си по повод откриването на 11-тото национална събрание на ДСБ. Партията избира ново ръководство, след като Иван Костов подаде оставка непосредствено след предсрочните парламентарни избори на 12 май заради ниския изборен резултат на ДСБ. 

"След провала на Тройната коалиция, дойде провалът на ГЕРБ – и двата екипа показаха пълна неспособност да решат въпросите за хляба със зрелището, особено Борисов и Цветанов, се справяха по-сръчно. Сега връщането на политиците от Тройната коалиция дестабилизира страната. Вече сме в период, в който може да очакваме ескалиране на нова правителствена и парламентарна криза", коментира тъмносиният лидер.

"Ако политическата нестабилност продължи и ескалира в нова криза, това така ще разбие българската икономика, че протестиращите днес ще понесат основните щети от катастрофата", заяви Иван Костов. "Трябва да се спасява българското общество и държава", категоричен бе той.

"Изборите, новата законодателна и изпълнителна власт досега не успяват да решат задачата да изведат страната от политическата криза", посочи Костов и добави, че след последните избори, за първи път в историята на новата ни демокрация повече от половината от българските граждани останаха непредставени в парламента. "По-важното е, че непредставени са най-активните, най-образованите, произвеждащите огромната част от доходите българи, работодателите", каза Костов.

Според него тези хора настояват да бъдат чути, не позволяват да ги лъжат, изискват почтеност и ефективност от политиците, които издържат с плащаните от тях данъци. "Арогантните назначения на Станишев и Доган и непрекъснатите скандали на Сидеров и Борисов сринаха авторитета на властта до опасно за страната равнище", посочи в доклада си Костов.

По думите му сме свидетели на такава криза на властта, която е невъзможна в демократична страна, защото отсъства публичен диалог. "Има пълно разминаване между интересите и очакванията на гражданите и користните цели на политиците. БСП, ДПС, Атака и ГЕРБ, са колкото далеч от нуждите и исканията на хората, толкова - близки помежду си като поведение в управление и в опозиция", каза Костов и добави, че този драматичен конфликт пълни улиците и площадите вече 10 дни.

Според него едните партии в парламента днес ги е страх да управляват, други ги е страх дори да са опозиция. "Политическият диалог е подменен със скандали. Последните остатъци на приличие, на което бяхме стожери напусна българската политическа сцена", смята още Костов. Според него всички парламентарни партии представляват чужди на гражданите, а и на България, интереси и затова нагонът им преследва само властта.

"Това обяснява реваншизма на Сергей Станишев и Доган и шокиращо нелепите обвинения на Бойко Борисов за готвено в ареста негово убийство", каза той. Според него се виждат и чуват само "давещи се като глутници политици, но те няма какво друго да правят, не могат да се държат почтено и въобще не ги интересува как се управлява и как се опонира по демократичен начин".

Председателят в оставка подкрепи Радан Кънев за нов лидер на партията и заяви, че няма да се меси в работата на новото ръководство.

Иван Костов беше премиер от 1997 до 2001 г. Той бе лидер на СДС от 1994 до 2001 г., а от 2004 г. - на Демократи за силна България. Костов бе депутат в 7-то Велико народно събрание и в 36-ото, 37-ото, 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-ото обикновено Народно събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай