Костадинов ядосан, разкри какво ще бъдат предсрочните избори

Според него служебното правителство не може да вземе решение да върне руския газ

Костадинов ядосан, разкри какво ще бъдат предсрочните избори | StandartNews.com

„На тези избори отиваме като на референдум за това искаме ли България да бъде управлявана така, както през последните 33 години, или да бъде свободна и независима държава. На тези избори отиваме като на референдум - за това дали искаме ли България да бъде свободна и независима или да бъде долнопробна колония на САЩ”, заяви пред Нова телевизия лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Според него служебното правителство, което встъпва в длъжност днес, не може да вземе решение да върне руския газ.

„За подобно нещо трябва да има една оперативна политическа самостоятелност, каквато служебният кабинет няма. Не че не е възможно да го направи. Но за съжаление, кабинетите, които са назначавани преди – показват, че нямат такава свобода на действие. За подобни действия служебният кабинет трябва да има своя собствена независима външна политика, каквато няма, защото и България като цяло не е независима държава. Ако искаме нормализиране на отношенията, както с Русия, така и възстановяване на газовите доставки – трябва да очакваме един нов състав на бъдещо правителство, който да провежда подобна политика след парламентарните избори”, подчерта партийният лидер.

„Единствената роля, която има служебният кабинет, е да проведе спокойно идващите предстоящи избори и да се справи с най-големия тумор, който българската демокрация има – купуването и продаването на гласове. Това  е нещо, което предишните служебните кабинети на Радев успяха да направят. Това са двете основни неща, които трябва да искаме от служебния кабинет и не можем да имаме никакви други очаквания. Това все пак е едно преходно правителство”, посочи той.

Костадин Костадинов коментира и въпроса дали служебният кабинет трябва да поднови отношенията си с „Газпром” и ако стане така – дали ще ги подкрепи. „Тук не става въпрос дали аз или някой друг ще ги подкрепи. Тук става въпрос за това, че идва зима, в която - ако нямаме сигурни доставки на газ – ни очаква много сериозна икономическа криза. От тази гледна точка – това е задача, която трябва да бъде решена – колкото по-рано, толкова по-добре. Ако те намерят в себе си достатъчно мъжество и воля да направят подобно нещо – няма нормален човек, който да не ги подкрепи”, каза лидерът на "Възраждане".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай