Костадинов се ядоса на Херо Мустафа

"Възраждане" поиска външният министър Теодора Генчовска да привика посланика на САЩ у нас

Костадинов се ядоса на Херо Мустафа | StandartNews.com

МВнР да извика американския посланик Херо Мустафа да даде обяснения "как така американски депутати си позволяват да заплашват България със санкции" заради позицията ни за Република Северна Македония /РСМ/. Това поиска заместник-председателят на Народното събрание от "Възраждане" Цончо Ганев на пресконференция в БТА.

"Изключително притеснително е, че към днешна дата външният ни министър не е извикал американския посланик да поиска обяснение как така американски депутати си позволяват да заплашват България със санкции", коментира той. "Призоваваме нашето правителство, ако не се осмели да извика за обяснения посланика на САЩ в България, то тогава от парламента да го направим", допълни Ганев.

"Ние призоваваме нашето правителство да вземе мерки, да извикаме американската посланичка и тя да даде обяснения", заяви и председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов. Според него самият факт, че се говори за санкции е достатъчно скандален.

Относно изявлението на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс, че администрацията на президента Джо Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство заради Република Северна Македония, Костадинов коментира, че е чул за това по новините, обаче трябва да се прави разлика между американския президент и американски депутати.

"Друг е въпросът, че във Вашингтон действат много мощни лобистки организации, които са платени от Македония, за разлика от България, която няма нито един договор с лобистка фирма", коментира Костадинов и добави, че очевидно тези усилия вече имат резултат.

Няма никакви рискове от санкции от страна на САЩ заради позицията на България за Република Северна Македония, каза премиерът Кирил Петков в РС Македония. Нарече появилите се спекулации фалшиви новини.

"Винаги сме мислили, че от някоя велика сила зависи нашата съдба, това не е така, стига толкова. Всичко зависи от нас и от работата, която ще свършим. Това, което днес имаме, не е функция от нещо друго, истината, че тези няколко дни дадоха този резултат за развитие на добросъседството", обяви Петков.

По-рано през деня стана ясно, че администрацията на президента Джо Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство. Това потвърди говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в позиция, разпространена от американското посолство у нас.

„Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз. Вярваме, че това ще е от полза за всички страни в региона. Администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия. Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема”, става ясно от позицията на Прайс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай