Косовският премиер благодари на Борисов

Без участието на всички страни от Западните Балкани като неразделна част от европейското семейство, ЕС няма да бъде завършен. Благодаря Бойко!, написа Рамуш Харадинай

Косовският премиер благодари на Борисов | StandartNews.com

Косовският премиер Рамуш Харадинай благодари на българския си колега Бойко Борисов за, както той каза, принципната позиция по отношение на Косово и правото му да бъде част от европейското семейство, предаде МИА.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов за Дачич: Трябва да се споразумеят с Косово

Харадинай написа в своята страница във Фейсбук, че решението за провеждане на бъдеща среща на страните от Западните Балкани в България и Северна Македония прави Берлинския процес още по-значителен за региона.

ВИЖ ОЩЕ: Сърбия не разбрала посланията на Борисов от Познан

„Косово е важна част от този процес и стои на страната на съюзниците за интеграцията на региона в Европейския съюз. Взаимното признаване със Сърбия в съществуващите граници ще отвори нашите перспективи. Силно подкрепям визията на министър-председателя Борисов за всеобхватна Европа, която надхвърля манталитета от миналия век, причинил трагедии и прецеденти. Без участието на всички страни от Западните Балкани като неразделна част от европейското семейство, ЕС няма да бъде завършен. Благодаря Бойко!“, пише Харадинай.

Позицията на Харадинай дойде след искрите между София и Белград по повод остър и непремерен коментар на сръбския външния министър Ивица Дачич по повод изказването на премиера Бойко Борисов във връзка с Косово и ЕС. На пресконференция в Познан Бойко Борисов каза, че бъдещият върховен представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, чиято страна не признава Косово, трябва да защитава не националния си интерес, а интереса на целия съюз. В отговор Ивица Дачич заяви, че позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независимо, и българският премиер Бойко Борисов, който твърди, че е, трябва да се съобразява с това.

ВИЖ ОЩЕ: Вучич чисти „малкото недоразумение” със София

Това доведе до привикване на разговор на сръбския посланик в българското външно министерство и на представител на българското посолство в сръбското външно министерство. Дипломат № 1 Екатерина Захариева каза днес, че Дачич трябва да се извини и определи думите му като непремерени. Борисов пък призна пред събранието на ГЕРБ, че лично е искал от нея да не бъде прекалено остра в реакцията си, защото: „Разбирам колко ги боли сърбите за Косово. Трудно им е”. „Така или иначе, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за целия регион. Там трябва да се вземе окончателно решение”, заяви Борисов.

Сръбският президент Александър Вучич също излезе с позиция днес. Той изрази увереност, че след "искрите", които се появиха между Сърбия и България, двете страни много бързо ще се върнат на пътя на отличните отношения. "Смятам това за малко, преходно недоразумение", подчерта Вучич.
Той каза, че следващата седмица ще разговаря с българския президент Румен Радев и с премира Бойко Борисов.
Президентът припомни, че в Сърбия живее българско малцинство, което трябва да се чувства там у дома си и "не бива да страда заради такива разногласия".
"Лично ще се постарая в най-скоро време, ако българският президент и премиер приемат това, да върнем отношенията си на нивото на отличните връзки", каза Вучич.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай