Корнелия връща прокудени от Миков

Корнелия връща прокудени от Миков | StandartNews.com

Паскалев ще бъде дясна ръка на новия лидер, Янков поема апарата

Нинова: Има нужда от революция

БСП имаме нужда от революция, заяви лидерът Корнелия Нинова пред БНТ. "Тази сутрин осъзнах какво ме чака и какво се е случило. Вчера беше емоцията", каза тя. И съобщи, че е обсъдила с депутатите как да се направи новата връзка със структурите. "Предложих и мисля, че се прие веднага след формирането на Националния съвет и на Изпълнителното бюро да направим хвърковати чети, които да тръгнат из страната. Бих искала да видя всяка структура, да определим три проблема, които не могат да решат, и да им дадем решение. Да има дадем сила и енергия", каза още Нинова.

Новият председател на БСП е започнала совалки с различни кръгове в партията за съгласуване на бъдещото ръководство. Очаква се сериозно подмладяване на шефския състав, а също и завръщане на някои прогонени от Михаил Миков играчи. Предстои в близките седмици на нарочен пленум Националният съвет да излъчи нов състав на Изпълнителното бюро /ИБ/, зам.-председатели и секретари. По традиция пленумът одобрява предложения от председателя екип, освен ако в него не фигурират скандални фигури.

Дясната ръка на Нинова се очаква да стане Костадин Паскалев, бивш вицепремиер и екскмет на Благоевград. Вероятно той ще заеме поста на първи зам.-председател. За заместник по организационната част е сочен варненският депутат Красимир Янков. На първия кръг в лидерското състезание Янков получи 77 гласа, които пренасочи към Нинова. В оперативното ръководство вероятно ще бъде избран и някой от хората на областния лидер Георги Гергов, който на конгреса също "подари" своите 55 гласа на новия лидер. "Пловдив излъчи 16 души в Националния съвет, със сигурност ще имаме прeдставител и в ИБ", коментира пред "Стандарт" Гергов в разгара на битката. Сигурен участник е и лидерът на най-голямата организация БСП-София - Калоян Паргов. В председателския екип ще се завърне и евродепутатът Илияна Йотова, която подаде оставка заради разногласия с обкръжението на бившия водач.

Депутатът Кирил Добрев, който също впрегна сили за триумфа на Нинова, също ще попадне в Бюрото. Неговият пост още не е уточнен. Най-голям интерес ще представляват преговорите на Корнелия Нинова с лагера на загубилите - Михаил Миков и Янаки Стоилов. Възможните варианти са два - заравяне на томахавките и запазване на авторитета на двамата лидери или продължение на вътрешнопартийната война и излизане на лявото крило в открита опозиция. Самата Нинова пък призна пред журналисти днес, че е много важно с какви хора работи човек. "В екипа трябва да има хора с различно мислене, хора, които държат на традициите. Да има представителство и на по-опитни, и на по-млади", обясни новата шефка на БСП, след като участва в шествието по случай 9 май.

Тя призна още, че това, което я е мотивирало да поеме отговорността и да поведе левите хора в България, е било състоянието в страната ни. "Получих подкрепа от делегатите, които искаха промяна в БСП. Вероятно им хареса планът ни за промяна - както организационна, така и в подобряване на комуникацията с левите хора", предположи лидерът на левицата. Тя бе категорична, че хората очакват и промяна в страната. "След като БСП набере сила, те очакват това да се случи. Очакват и левият проект за солидарна и справедлива държава да се реализира", убедена е Нинова.

"Безсмъртният полк" събра Нинова и Първанов

Шествието "Безсмъртният полк" по случай 9 май събра на едно място новоизбрания председател на БСП Корнелия Нинова и бившия й съпартиец и настоящ лидер на АБВ Георги Първанов. И двамата поднесоха цвета пред Паметника на Незнайния войн. "Присъединявам се към шествието по случай 9 май от уважение към всички загинали в борбата за свобода. От уважение към тези, които са дали младостта и живота си, към ветераните от войната, които са положили всички усилия за освобождение на България", заяви социалистката.

Заедно с нея паметта на загиналите в освободителната борба почетоха и председателят на ПЕС Сергей Станишев и депутати от левицата. В "Безсмъртният полк" се включи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. 71 бeли гълъба и балона бяха пуснати в небето над София по случай Деня на Победата. По традиция пред Паметника на Съветската армия се проведе едно от най-мащабните чествания, събрало повече от 300 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай