Корнелия Нинова: Социалният пакет няма да ощети държавата

Корнелия Нинова: Социалният пакет няма да ощети държавата | StandartNews.com

София. „Планирахме цялостен пакет за един милион българи, който не струва и един лев повече на държавата". Това съобщи председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова в ефира на Нова телевизия. Тя опроверга твърденията, че мерките ще бъдат направени с допълнителни средства и това ще доведе до финансова нестабилност на страната.

На въпрос дали ще има актуализация на бюджета за тази година и дали ще зейне дупка в него, Нинова отговори, че ще коментира темата, когато бъде обявена позицията на правителството. "Предварително мога да кажа, че социалният пакет, който приехме и който включва майчинство, енергийни помощи, помощи за първокласници, както и целия пакет, който помага на младите да намерят работа, не изискват актуализация на бюджета", допълни тя.

Народният представител от Коалиция за България уточни, че пакетът от социални мерки се финансира от средства в НОИ, Националния план за заетост и бюджета на Министерство на труда и социалната политика и те са налични в бюджета. Ако има нова актуализация в бюджета, то тя ще бъде породена от плащанията към бизнеса, задържането на които, е голям проблем, както и от заемът, в размер на осемстотин и петдесет милиона, който бе взет от правителството на ГЕРБ през февруари тази година, който предстои да бъде платен през август месец.
"Увеличаването на майчинските, отмяната на данък "колиба" и очакваното намаление на цената на тока не са временни мерки". Така Нинова отговори на въпрос дали е вярно, че правителството се ще похарчи средства, за да си купи политическа подкрепа от определени социални групи. Тя бе категорична, че изплащането на просрочените задължения на държавата към бизнеса не е разход, а подпомагане на бизнес средата и икономиката.
Корнелия Нинова напомни, че в началото на рaбoтата на настоящият парламент, по предложение на ГЕРБ, са увеличени майчинските надбавки от 240 на 310 лева, с подкрепата на народните представители от КБ. С този пример тя обясни, че когато има разумни предложения от страна ан опонентите на БСП, тя дава своята подкрепа за тях.

"Колегите от ГЕРБ твърдят, че ще влязат в пленарна зала, когато се обсъжда Изборният кодекс. Такова обсъждане вече тече с над сто граждански организации и е вече в комисията на парламента, която трябва да обсъжда тези правила, но тях ги няма". Това каза Нинова по повод обясненията на ГЕРБ за това, че няма да посещават пленарната зала.

Нинова коментира и призивите на представители от ЕП кабинетът на Орешарски да се разграничи от Атака и изказването на лидера на БСП Сергей Станишев от вчера, в което той каза, че Атака е партия с политически ангажимент към гражданите, но поведението на лидера й е неприемливо, социалистката отговори, че Атака е избрана с гласовете на определен брой българи. „И ние, колегите от БСП и ДСП, също сме избрани по този начин от българското общество. Това е конфигурацията в парламента", завърши Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай