Конституционна инфлация? Защо е опасно

Проф. Янаки Стоилов с анализ за основния закон

Конституционна инфлация? Защо е опасно | StandartNews.com

Нова заплаха пред страната ни посочи служебният правосъден министър Янаки Стоилов. Тя се нарича Конституционна инфлация.

Има опасност да попаднем в един период на конституционна инфлация - множество и най-различни хаотични идеи за промени, обясни проф. Стоилов на дискусия на тема "Конституцията на Република България - 30 години по-късно".

Той смята, че обикновено предложенията за промени на такова високо ниво идват от хора, които не могат да се справят с текущото управление. Така Конституцията като че ли се превръща в универсално обяснение за неудачите на обществото.

Ние се нуждаем да видим как всички нейни разпоредби и глави действат, както и какви са проблемите, които се пораждат от всички действия, настоя Стоилов. Конституцията трябва да полага истинските проблеми и да прецени кои от тях могат да бъдат решени на законово или друго нормативно ниво или кои трябва да бъдат изнесени като дискусия в нормативната йерархия, подчерта служебният министър.

Тези 30 години са ефективни, защото в общи линии политическо-обществения живот и законодателството се развиват в конституционната рамка. Няма периоди на фактическото прекъсване на действието на прилагането на Конституцията, посочи проф. Стоилов.

Според доц. Наталия Киселова промените в Конституцията трябва да бъдат извършвани с чисто и смело сърце. По думите й не промените се плашещи, а хората, които ги правят.

Проф. Екатерина Михайлова добави, че 30 години е един добър срок, на който да се стъпи за анализ на Основния закон на държавата. Както тогава, така и днес Конституцията продължава да е в полето на политическия дебат. В последно време и последните месеци темата за Конституцията се превърна в поле на политическо сражение, посочи проф. Михайлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай