Константинов: Глас при машинния вот струва 50 лв.

Според проф. Киров е притеснителен крайният срок за доставка на машините - 25 май

Константинов: Глас при машинния вот струва 50 лв. | StandartNews.com

На една машина за един ден гласуват около 50 души. Чисто математически всеки глас струва по 50 лв., изтъкна проф. Константинов. Плюс е, че с машината не може да бъде регистриран недействителен глас.

Изборът беше очакван, едната фирма беше декласирана заради предложена цена над предела, другата не отговаряше на техническите норми. допълни проф. Константинов.

ЦИК реши: "Сиела Норма" АД трябва да осигури 3000 машини за евроизборите. Компанията реализираше експерименталното машинно гласуване и на предишните...

"Сиела Норма" организира машинното гласуване през 2016 г. с 500 машини, припомни проф. Константинов. На тези машини тогава са извършени около 50 000 гласувания.

И проф. Киров коментира, че изборът на фирмата не е изненадващ, Той изрази безпокойство кога машините ще бъдат доставени, монтирани, софтуерът да бъде проверен. СИК трябва да бъдат обучени как се борави с тези машини, да не говорим, че самите избиратели няма да имат времето да се запознаят с процеса как да гласуват.

Според проф. Киров е притеснителен крайният срок за доставка на машините - 25 май, денят преди изборите. Това според него, може да доведе до "недобри" изненади.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай