Константин Пенчев: България има нужда от правителство

Константин Пенчев: България има нужда от правителство | StandartNews.com

София. "Касирането на изборите е абсолютно ненужно и България няма нужда от това", заяви Константин Пенчев, омбудсман на България по bTV. Той коментира юридическите измерения на обжалването на вота с думите, че сегашната Конституция посочва, че изборите са необжалваеми.

"Има и ситуация, в която депутатите от ГЕРБ могат и сега да сезират Конституционния съд", обясни Пенчев и припомни решение на КС, което гласи, че мандатът на Народното събрание започва от датата на изборите, а не на свикването му и полагането на клетва. Омбудсманът беше категоричен, че въпреки юридическите схватки и тълкувания България има нужда от правителство, каквото и да е то.

"Хората нямат нужда от касиране на изборите. Нагледахме се на апокалиптични картини – преврати, флашки, записи. Трябва ни кабинет, какъвто и да е той".

Пенчев изрази личната си позиция, че главният прокурор и президента не бива да могат да сезират КС, защото те са надпартийни по смисъла си.

"Винаги има нарушения в изборния процес, но дали са толкова сериозни, че да доведат до опровергаване на резултата", попита Пенчев, и допълни, че действително сме нямали ден за размисъл. Омбудсманът коментира, че ако от КС изгледат видеоматериалите от деня за размисъл няма се съобразят с позицията на ЦИК, че не е нарушено мълчанието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай