Компромис с гласуването в чужбина

Компромис с гласуването в чужбина | StandartNews.com

БСП поиска оставката на Данаил Кирилов

Депутатите от мнозинството ревизираха категоричната забрана за гласуване в чужбина извън посолства и консулства. На извънредно заседание на Правната комисия, което прекъсна работата в пленарна зала, бе решено, че в държавите от ЕС могат да се откриват избирателни секции и извън дипломатически мисии при наличие на не по-малко от 100 избиратели.
С решение на ЦИК в държавите извън ЕС избирателни секции в населено място над 1 млн.жители. И в този случайще се изисква заявления от поне 100 желаещи. Това не се прилага при избор на членове на Европейски парламента. Депутатите от БСП, ДПС и независимият Георги Кадиев, след което напуснаха заседанието на комисията, защото било "фарсово".

Междувременно БСП поиска оставката на шефа на Правната комисия Данаил Кирилов заради недоразумение със заседание на комисията. Искането дойде след скандал в зала имало ли е или не заседание в почивката на пленарното заседание в началото на деня.

От ДПС пък поискаха отлагане на дебата за Изборния кодекс след Великденските празници. То бе отхвърлено със 83 гласа против, 32-ма въздържали се и 67 за.

Екшън и след Председателския съвет в НС

Напрежението в НС не стихва и след извънредния председателски съвет, свикан от Цачева. С удряне по банките опозицията принуди шефът на Правната комисия Данаил Кирилов да се откаже от четене на законопроекта и да отстъпи мястото си на своя заместник в комисията Десислава Атанасова. Шефът на НС Цецка Цачева се опита да наложи Четин Казак от оДПС, но той отхвърли „офертата" с аргумента, че управляващите трбява да носят отговорност за кашата, която са забъркали.

Веднага след начало на дебата Четин Казак предложи да бъде отхвърлена вече приетата забрана за гласуване в чужбина извън посолства и консулства.

Дискусията обаче бе прекъсната от две предложения – на Станислав ИВанов от ГЕРБ заседанието на парламента да бъде удължено до пълното приемане на ИК и на Хамид Хамид от ДПС за спиране на работата – нищо не налагало бързото приемане на проекта. Със 106 гласа „за" бе прието предложението на депутата отГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай