Комитова сряза Борисов: Не съм спирала "Хемус"

Абсурдно е до 2024 г. да бъде завършена отсечката до Плевен и Ловеч, каза заместникът й

Комитова сряза Борисов: Не съм спирала "Хемус" | StandartNews.com

Не съм спирала "Хемус". Така регионалният министър Виолета Комитова сряза лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вчера обвини служебния кабинет, че умишлено спира строежа на гордостта му.

Досега не съм издала нито едно разпореждане за спиране строежа на АМ "Хемус". Интересува ме само едно единствено нещо - магистралата трябва да бъде построена, защото незавършеното строителство е най-скъпо, заяви служебният министър на регионалното развитие на брифинг на МРРБ.

„Много ми е мъчно за „Хемус“. Така се радваха хората... Магистралата тук до Белокопитово е готова и те не дават да бъде открита. Нарочно министърът на културата бави разрешителните. Не искат да я пуснат. На инат, за да не бъде открита преди изборите“, каза ден по-рано експремиерът, който от седмица прави предизборни срещи в страната.

Проектът за строежа на АМ "Хемус" е на приблизителна стойност от 4 млрд. лв. и с дължина на отсечката 227 км, обясни Комитова.

"Инвестиционният проект касае всички видове строежи, включително и магистралата. Той започва с изработване на устройствен план. Устройствените планове на Хемус, където има такива, са започнали през 2015 г. и са завършили през 2021 г.", продължи тя.

След това се изработва проект за строителство, който също се съгласува и най-накрая целият този процес трябва да завърши с един единствен документ - разрешение за строеж. С него започва строителство и най-накрая въвеждаме в експлоатация и приключваме с т.нар. Акт 16, каза регионалният министър.

Първите три участъка имат разрешение за строеж и се изпълняват в момента, като общата им дължина е 51,5 км. Участък 4,5 и 6 имат изготвени подробни устройствени планове, които са влезли в сила през февруари тази година. Те са с обща дължина 83 км. Участъците 7,8 и 9 нямат нищо направено до момента и те са с дължина 89 км.

Комитова допълни, че 1,9 млрд. лв са отпуснати с постановление на Министерски съвет за участъците 4, 5, 6, а 1,8 млрд. лв са отпуснати с друго постановление за участъците 7, 8 и 9.

"В нашето министерство извършваме два вида строителство. Магистрала "Хемус" ще наречем ново строителство. Имаме и строителство, което наричаме ремонти на пътища. Много често тези две теми се смесват и разбирам, че не е станало достатъчно ясно кое се строи, кое се плаща, кое няма да се плаща, кое ще се спира, кое не и т.н. Магистрала "Хемус" е ново строителство, моля да не го бъркаме с ремонт", подчерта Комитова.

Цялото изпълнение на АМ "Хемус" е възложено на търговското дружество "Автомагистрали" ЕАД, като то е получило 1,38 млн. лв. аванс за строителство. От тях 675 млн. са раздадени на фирми за доставка на материали и техника, каза министърът.

Според Комитова се забелязва едно "авансово раздаване на пари без изобщо да се изпълнява нещо".

"Практически имаме два пъти гарантиране на едни и същи плащания. В повечето случаи те са от застрахователни дружества, а не от банкови институции, което законът позволява", обясни регионалният зам.-министър Тодор Анастасов.

Комитова потвърди, че наистина няма банкови гаранции, а парите са застраховани в няколко застрахователни компании.

"Проектирането е започнало само от първите три участъка. Нищо не е пречело да се направи цялостен проект за цялата магистрала и тогава днес нямаше да си задаваме тези въпроси", обясни Иван Шишков, съветник на регионалния министър.

По думите му в момента имаме проекти за една трета от магистралата, а за другата част - не.

"Абсурдно е до 2024 г. да бъде завършена отсечката до Плевен и Ловеч", допълни зам.-министърът Тодор Анастасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай