Кои ще са секторите в схемата 60/40 при заплатите

Социалният министър Деница Сачева обсъжда въпроса със синдикатите и бизнеса

Кои ще са секторите в схемата 60/40 при заплатите | StandartNews.com

Положението, в което се намираме в момента, ни кара да правим всичко възможно независимо от кратките срокове, в които трябва да обявяваме нашите решения, да правим необходимите съгласувателни процедури с работодателите и със синдикатите. Разбира се, в момента работим електронно, изпращаме всичко по имейл и получаваме становища по имейл.

Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя уточни, че предстои да бъде обсъден разширеният списък от икономически сектори, които ще обхване мярката 60/40.

"Никой не може да прогнозира колко време ще продължи кризата и по какъв начин ще се отрази на всички сектори на икономиката, защото онова, което е непосредствено очевидно, са секторът на туризма, на транспорта, на събитията, които се организират от различни фирми и компании, на обучителния сектор и т.н. Но разбира се, тъй като икономиката е взаимно свързана и всеки сектор е свързан с друг, вероятно това, което ни предстои, ще бъде поне до 6-8 месеца да виждаме различни ефекти на случващото се в момента", каза социалният министър.

Тя заяви, че най-дългосрочните прогнози за негативно отражение на кризата отиват до 18 месеца.

И обясни, че в тази ситуация се опитват да предложим онези адекватни краткосрочни мерки, които да могат да направят така, че бизнесът в следващите три месеца да бъде сигурен и да не е необходимо да освобождава служителите си.

"Всеки един човек би искал да бъде сигурен за своя доход. Това, че в момента един служител не може да работи на 100%, не означава, че в бъдещ период този служител няма да работи дори извънредно, за да може да покрие съответните загуби, или от друга страна да отговори на евентуалния очакван прираст на работата", обясни Деница Сачева.

Тя уточни, че тази мярка ще бъде за широк кръг от икономически сектори, чиито дефиниции най-вероятно утре ще бъдат обсъдени с партньорите. „Всички икономически сектори, които са засегнати от кризата”, обобщи тя.

По отношение на това защо е 60/40 тя заяви, че това е нещо много логично, нещо, което се прави и в Германия. "Ако работодателят съкрати работника, съответно държавата би плащала 60% от обезщетението на този човек, но той би бил безработен. А когато държавата плаща тези 60%, от работодателя се очаква да допълва 40%, така че този човек да не бъде безработен, а съответно и компанията да може да запази своя най-важен капитал – а именно човешкия капитал. За много компании това е изключително важно поради факта не само защото това са дългосрочни техни служители, но и това са служители, в които е инвестирано по отношение на обучение, на подготовка, на подбор на персонала. Нито един отговорен работодател не би искал в момента безразсъдно и панически да съкращава хора", посочи Сачева.

Министърът уточни, че за момента ангажиментът, който ще има работодателят, е в рамките на три месеца да изплаща тези 40% от възнаграждението и съответно да не освобождава работниците. Тя беше категорична, че се прави всичко възможно, за да се чувстват българските граждани и работодатели уверени, че държавата ще ги подкрепи в този момент на обща криза. Но уточни, че все още няма данни, анализи, информации и прогнози и затова се работи с прогнози от различни държави.

"Проектът "Красива България” се отнася до ангажиране на дългосрочно безработни лица. До момента от започването на кризата нямаме такива лица. Напротив, пазарът на труда в момента е динамичен – така както средно дневно около 1300 души се регистрират вследствие на кризата, така също и 3200 души намериха работа в този период – от 16 до 20 март, защото има сектори, в които търсенето на работна ръка нарасна", обясни социалният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай