Кога започват преговорите с ЕК за въглищните централи

Трябва да се предоговори Плана за възстановяване и устойчивост

Кога започват преговорите с ЕК за въглищните централи | StandartNews.com

Реалните разговори за предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост заради целите, свързани с въглищните централи, ще започнат през април. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на енергетиката Еленко Божков по време на кръгла маса на тема „Въглищата и зеленият преход – новите реалности и предизвикателствата за България“, пише economic.bg.

До 15 март т.г. трябва да представим основните теми за предоговаряне, не толкова в самия Национален план за възстановяване и устойчивост, колкото в новите цели и възможности. Разговорите трябва да стартират след 30 март", обясни той.

Божков допълни, че във визията на Министерството на енергетиката е застъпено ТЕЦ-овете да работят до 2030 – 2035 година, а синдикалните организации настояват затварянето да се случи през 2038 г.

Припомняме, че Народното събрание прие решение, с което задължи Министерския съвет да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост с Европейската комисия в частта „Енергетика“. Страната ни се отказва от поетия ангажимент да намали своите въглищни мощности с 40% до края на 2025 г., като работата на въглищните централи трябва да остане без ограничение поне до 2038 г.

С приемането на това решение НС задължи вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов в срок до 31 март да внесе в Европейската комисия обосновано предложение за преговаряне по ПВУ.

Късите срокове, поставени от парламента, коментира и служебният министър-председател Гълъб Донев, който няколко пъти заяви, че това ще бъде продължителен процес, а срокът до 31 март, заложен от депутатите, може да постави клопка пред тази реализация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай