КНСБ вещае напрежение наесен

КНСБ вещае напрежение наесен | StandartNews.com

Фирми затъват, чакам трусове в здравеопазването, прогнозира Пламен Димитров

Напрежение и протести през есента прогнозира лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Най-конфликтната точка според него е енергийният сектор. Причините за това са повишаването цената на тока за бизнеса и затъването на много от фирмите, включително и на АЕЦ.

"Още преди летния сезон назря напрежение в Агенцията за борба с градушките, в "Напоителни системи", а и в други земеделски структури", посочи лидерът на КНСБ. Според него конфликти ще има и в системата на културата, тъй като много музеи, читалища и библиотеки са недофинансирани. Вероятно през октомври и ноември те ще останат без пари, а има и бюджетни системи, където заплатите не са увеличавани шеста година, обясни Димитров. Той очаква трусове и в здравеопазването. "Ако здравният министър не намери компромисен вариант за своите предложения, ще има напрежение, тъй като гилдията не приема много от идеите му", каза Димитров.

Според него социалният диалог с работодателите и правителството също не е на ниво. "Единствено за пенсионната реформа успяхме да покажем работещ диалог с всички компромиси, които бяха направени от различните партньори", обясни той.

Сметките за парно са скочили с 20%

Близо с 20% са скочили сметките за парно и топла вода на софиянци в сравнение с миналата година.

Разходите са набъбнали почти с 50 млн. лева за един сезон, което е 18%, съобщиха от Нова тв. Причината е в по-студената зима и повишената цена на парното, обясниха от "Топлофикация - София". Според тях и отоплителният сезон е бил по-дълъг с няколко седмици.

Пловдивчани също очакват по-големи сметки - с около 15%. Миналата зима за месец отопление те са плащали 55 лева, тази година сумата ще е над 60 лева. По-големи са и сметките на варненската "Топлофикация". За месец отопление миналата зима варненци са броили по 60 лева, а за тази - по 66 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай