КНСБ: В две министерства съкращенията подминават „шапките“

КНСБ: В две министерства съкращенията подминават „шапките“ | StandartNews.com

Съкращенията на разходите и администрацията в двете министерства е „нула" процента, а в научните и регионални звена – над 20 на сто, твърди Пламен Димитров

В Селскостопанска академия, която е едно най-силно засегнатите звена от съкращенията на разходите, около 370-380 души ще загубят своите работни места плюс още 10% съкращения в 26 от 20 -те института на академията. Това обяви с безпокойство лидерът на КНСБ Пламен Димитров във вторник в Стара Загора.

Подобни произволни съкращения на персонала имало и в редица звена на културното министерство – библиотеки, музеи, галерии, читалища. „В същото време свиването на разходите и администрацията в двете министерства е „нула" процента", посочи двойният аршин Димитров. Той призна, че синдикатите се опитвали, засега безуспешно, да убедят министрите Десислава Танева и Вежди Рашидов, че това е несправедлив начин за разпределяне на тежеста при неизбежното съкращаване на разходите. „Информирали сме и премиера Борисов, че ако тази неотстъпчивост продължава, не само ще водим хората в справедливите им протести, но и ще ги доведем в София", закани се синдикалният лидер. Той коментира и протеста на журналистите в БНР срещу драстичното орязване на хонорарите, което според него не било добре обмислен ход на генералния директор.

Пламен Димитров беше категоричен, че КНСБ няма да отстъпи в битката срещу неаргументираното увеличаване на възрстта за пенсиониране. „Има и други решения за запушване на пробойните в пенсионната система, видяхме, че криминализирането на невнасянето на социалните осигуровки например, вкара в бюджета 250 млн. лв допълнително само за три месеца и ще дава още ефект", посочи едно от тях синдикалният лидер.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай