Ключово решение за страната! Какво обявиха депутатите /ОБНОВЕНА/

Свързано е с двойното гражданство

Ключово решение за страната! Какво обявиха депутатите /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Много дискутирана тема у нас намери своено политическо решение.

Български граждани с двойно гражданство ще могат да се кандидатират за депутати - този текст в третия параграф на Конституцията одобриха депутатите от мнозинството. 

Възможността сънародници зад граница да се кандидатират за парламента беше подкрепена от 163 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Против гласуваха 19 социалисти и независимят Радостин Василев, а ИТН и "Възраждане" не участват в гласуването, след като бойкотираха промените в основния закон и напуснаха още в началото на заседанието.

Условието, сънародник с два паспорта да стане народен избраник, е да е живял поне година и половина в страната преди това.

Предложението защити Антоанета Цонева от "Демократична България", която посочи, че трябва да приобщим българската диаспора и че само в България от 28 еврочленки не го допускаме.

Управляващите замълчаха на въпроса кой е авторът на идеята за отпушването на Конституцията за българите с двойно гражданство въпреки неколкократните запитвания от трибуната.

Атанас Атанасов пък призна, че ще се радва, ако наследниците му се върнат от САЩ и имат тази възможност.

"Ще подкрепя съвсем убедено този текст, имам две деца, които живеят в САЩ и са американски граждани. Ако искат да се върнат, аз много ще се радвам", заяви той от трибуната.

Също така, Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) няма да е сред кръга от лица, измежду които президентът да може да избира за служебен министър-председател.

Това решиха депутатите с приетата редакционна поправка в промените в Конституцията, обсъждани на второ четене в пленарна зала. Редакцията направи народния представител Надежда Йорданова от "Продължаваме Промяната - Демократична България", пише БТА.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай