Ключово решение на МС, голяма промяна

Какво следва

Ключово решение на МС, голяма промяна | StandartNews.com

Министерският съвет актуализира Пътната карта за климатична неутралност в частта за разполагаеми маневрени и базови мощности, съобщиха от пресслужбата на правителството. Целта е да се гарантира съответствието на Пътната карта със сключеното на 3 октомври т.г. в парламента Споразумение между министър-председателя, членове на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор „Енергетика“.

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено, уточняват от пресслужбата.

От Пътната карта отпадат посочените преди това междинни стойности на енергийните мощности за преработка на въглища, съответно за 2026 г., 2030 г. и 2035 г. Те ще бъдат прецизирани в хода на предоговарянето на Националния план за възстановяване и устойчивост, както предполага и решението на Народното събрание от 12 януари т. г.

На 5 октомври, в интервю за БТА, премиерът Николай Денков призова за продължаване на преговорите за енергийните планове. 

В същия ден политическите сили "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" внесоха в деловодството на Народното събрание първия вот на недоверие към кабинета "Денков" за политиката му в сектор "Енергетика". Документът е подписан от 72 народни представители. Към искането за оставка на правителството се присъедини и независимият депутат Радостин Василев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай