Ключово решение! Какво даваме на Украйна

Свързано е с ракетните системи

Ключово решение! Какво даваме на Украйна | StandartNews.com

Взето е ключово решение за Украйна, което днес предизвика много спорове и скандали в парламента.

Парламентът е приел решението за предоставяне на допълнителна военна помощ за Украйна, в това число ракети за системите С-300 и боеприпаси. Съобщи го един от вносителите - депутатът от ДПС Делян Пеевски след засекретеното заседание на Народното събрание. 

Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси - беше водещият мотив. Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи.

За разлика от България, Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара в употреба такива дефектни боеприпаси и те да послужат на украинската армия да се противопостави на руските обстрели на населени места, които водят до много цивилни жертви, беше записано като аргумент в мотивите на решението.

Преди да решат за изпращането на ракетите за системата С-300, които според вносителите заедно с Пеевски - Бойко Борисов и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Кирил Петков от ПП-ДБ, са негодни за употреба, в пленарната зала бяха извикани шефът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, зам.-началникът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев и военният министър Тодор Тагарев. Последният не се яви в парламента, въпреки трите почивки, които си дадоха депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай