Кирил Петков за президента: Разделителната линия е Украйна

Посещението на украинския президент у нас е вдъхнало допълнителен ентусиазъм на управляващите

Кирил Петков за президента: Разделителната линия е Украйна | StandartNews.com

Разделителната линия между управляващите и президента е позицията на България по отношение на войната в Украйна. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в "Панорама"

"Ние например не вярваме в мир, основан на това една държава да завзема териториите на друга и да си стои там. Извън тази тема аз виждам, че акад. Денков протяга ръка институционално, не иска да има конфронтация. Така и така външната политика се движи от Министерския съвет, но би било добре двете институции да работят заедно, а не в конфронтация".

Петков посочи, че въпреки трудностите в управлението, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са отстъпили от принципите си и заедно са постигнали няколко основополагащи успеха. 

"Например закона за разследването на главния прокурор. Това беше една реформа, за която ние мечтаехме да се случи. Заедно с това, мечтата ни да влезем в Шенген и еврозоната е основна задача, не просто защото са добри заглавия, а защото очакваме българският бизнес да стане по-конкурентен, виждаме по-голяма интеграция", каза той.

Попитан как протичат преговорите с Бойко Борисов, който бе арестуван по време на неговото управление, Кирил Петков обясни, че става чрез слагане на принципите напред

"Например говоренето кой закон да бъде следващ по ПВУ, как да успеем да направим най-добрия антикорупционен закон. Това, което не искахме да случи, е да влизаме в шести избори. Да, наистина са страсти, да не е лесно и за двете страни, но до този момент успяваме да постигнем ключови неща, за които сме мечтали".

Петков е доволен, че правителството действа в синхрон. Посочи, че бюджетът за 2023 г. не отстъпва от социалните политики, но същевременно отговаря на критериите за еврозоната. Следващата цел е да се направи закон, който да води до реално противодействие на корупцията.

"В законите не слагаме имената напред, а начин и система за подбор, който да бъде максимално прозрачен и да гарантира конкуренцията. Има една конкуренция, която трябва да работи заедно и да даде възможност дебатите да доведат по-добър резултат". 

Посещението на украинския президент у нас е вдъхнало допълнителен ентусиазъм на управляващите, каза Кирил Петков.

"Зеленски е символ на една борба за своя народ, за своята свобода, за територията на собствената си държава срещу един много по-силен враг и той успява. Убеден съм, че сме от правилната страна на историята".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай