Кирил Петков ще дава обяснения в парламента за спорен меморандум

Според шефа на ДАНС Пламен Тончев този меморандум не е опасен за България

Кирил Петков ще дава обяснения в парламента за спорен меморандум | StandartNews.com

Министър-председателят Кирил Петков, финансовият министър Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов, всичките в оставка, ще бъдат поканени за изслушване в петък във Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с GЕMCORP и IP3 CORPORATION 1. Това обяви пред медиите председателят на комисията Емил Георгиев, след като народните представители изслушаха по темата председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Според него този меморандум не е опасен за България. На въпрос дали ДАНС потвърждава публичната информация за намеса на руски капитали в GЕMCORP, Георгиев отговори отрицателно.

„За всички е ясно, че Зелената сделка приключи. Оттук нататък, при създадената ситуация в енергетиката, държави като нас, които разполагаме със сериозни количества подземни богатства, ще имат предимство. Затова бяхме много внимателни с тази информация да разберем кои фирми ще имат достъп до тези подземни богатства. Затова в петък ще има изслушване и след това ще излезем с доклад, който ще представим пред Народното събрание, и ще бъде публичен“, посочи Георгиев.

Петър Чобанов от ДПС коментира след заседанието на комисията, че „нашето мнение е, че колкото по-бързо прекратим този меморандум, толкова по-добре за държавата - да не нанасяме допълнителни вреди или да не застрашаваме националната сигурност“.

Той обясни, че се надява премиерът, вицепремиерът по еврофондовете и министърът на енергетиката да обяснят фактологията във връзка с подписването на меморандума, както и спазени ли са процедурите на Министерски съвет при подписване на подобен документ. Той обясни, че се изисква проверките да бъдат извършени преди подписването, да има произнасяне на съответните дирекции и решение на Министерския съвет, когато се подписва меморандум „с толкова чувствителна информация, свързана с енергетиката, оттам - и с националната сигурност“.

Чобанов посочи, че очаква да се изясни от кого и откъде е дошла идеята за този меморандум и предложението за компанията GЕMCORP. „Разчитаме на съдействието на представителите на изпълнителната власт, спазили ли са процедурите и как са се развили събитията“, допълни той, като заяви, че не е получена никаква информация от изпълнителната власт работи ли се нещо по този меморандум.

Темата коментира и Иво Мирчев от „Демократична България“. На въпрос дали има притеснителна информация от ДАНС относно меморандума, която да формира у него впечатления, че в някаква степен е застрашена националната сигурност на страната, той отговори: „Има достатъчно аргументи да се смята, че потенциално може да има проблем в подобна посока“. Мирчев добави, че по тази причина е насрочено изслушване на представители на изпълнителната власт.

Меморандумът беше подписан на 23 март. Тогава от Министерството на енергетиката информираха, че, в присъствието на премиера Кирил Петков, министър Александър Николов е подписал Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. В прессъобщението се посочваше, че документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай