Сряда,

Кирил Петков ще дава обяснения в парламента за спорен меморандум

От: Иван Ангелов -
4880
Кирил Петков ще дава обяснения в парламента за спорен меморандум
A
A
A

Министър-председателят Кирил Петков, финансовият министър Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов, всичките в оставка, ще бъдат поканени за изслушване в петък във Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с GЕMCORP и IP3 CORPORATION 1. Това обяви пред медиите председателят на комисията Емил Георгиев, след като народните представители изслушаха по темата председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Според него този меморандум не е опасен за България. На въпрос дали ДАНС потвърждава публичната информация за намеса на руски капитали в GЕMCORP, Георгиев отговори отрицателно.

„За всички е ясно, че Зелената сделка приключи. Оттук нататък, при създадената ситуация в енергетиката, държави като нас, които разполагаме със сериозни количества подземни богатства, ще имат предимство. Затова бяхме много внимателни с тази информация да разберем кои фирми ще имат достъп до тези подземни богатства. Затова в петък ще има изслушване и след това ще излезем с доклад, който ще представим пред Народното събрание, и ще бъде публичен“, посочи Георгиев.

Петър Чобанов от ДПС коментира след заседанието на комисията, че „нашето мнение е, че колкото по-бързо прекратим този меморандум, толкова по-добре за държавата - да не нанасяме допълнителни вреди или да не застрашаваме националната сигурност“.

Той обясни, че се надява премиерът, вицепремиерът по еврофондовете и министърът на енергетиката да обяснят фактологията във връзка с подписването на меморандума, както и спазени ли са процедурите на Министерски съвет при подписване на подобен документ. Той обясни, че се изисква проверките да бъдат извършени преди подписването, да има произнасяне на съответните дирекции и решение на Министерския съвет, когато се подписва меморандум „с толкова чувствителна информация, свързана с енергетиката, оттам - и с националната сигурност“.

Чобанов посочи, че очаква да се изясни от кого и откъде е дошла идеята за този меморандум и предложението за компанията GЕMCORP. „Разчитаме на съдействието на представителите на изпълнителната власт, спазили ли са процедурите и как са се развили събитията“, допълни той, като заяви, че не е получена никаква информация от изпълнителната власт работи ли се нещо по този меморандум.

Темата коментира и Иво Мирчев от „Демократична България“. На въпрос дали има притеснителна информация от ДАНС относно меморандума, която да формира у него впечатления, че в някаква степен е застрашена националната сигурност на страната, той отговори: „Има достатъчно аргументи да се смята, че потенциално може да има проблем в подобна посока“. Мирчев добави, че по тази причина е насрочено изслушване на представители на изпълнителната власт.

Меморандумът беше подписан на 23 март. Тогава от Министерството на енергетиката информираха, че, в присъствието на премиера Кирил Петков, министър Александър Николов е подписал Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. В прессъобщението се посочваше, че документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички