Кирил Петков се намеси, какво каза за македонския протокол

Протоколът очертава сроковете и темите, по които РСМ трябва да приеме конкретни стъпки

Кирил Петков се намеси, какво каза за македонския протокол | StandartNews.com

"Днес България и Северна Македония подписаха двустранния протокол, с който се договориха конкретните стъпки за прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това е краят на един нелек процес, по който работиха правителствата на двете страни, въпреки безброй вътрешни и външни препятствия". Това написа във Фейсбук премиерът в оставка Кирил Петков.

"България, заедно с другите държави от ЕС, ще продължи да работи с нашите съседи от Албания и Северна Македония, за да реализираме заедно мечтата за европейско бъдеще на региона на Западните Балкани", допълва Петков.

„От днес ще започнем един нов път, който Република Северна Македония заслужава да извърви по най-добрия начин, с наша помощ и с помощта на всички страни - членки на ЕС.“ Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска пред своя колега Буяр Османи по време на второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония, което се проведе в София.

Министър Генчовска подчерта, че в подкрепата по този път за страната ни ключово условие остава върховенството на закона и спазването на Договора от 2017 г. В рамките на срещата бе направен преглед на Договора и бяха очертани мерки за неговото цялостно и ефективно изпълнение през следващия период.

След края на разговорите двамата външни министри подписаха протокол от заседанието, който очертава сроковете и темите, по които Република Северна Македония трябва да приеме конкретни стъпки. Министър Теодора Генчовска подчерта необходимостта постигнатите споразумения и договорености да бъдат претворени на практика.

„За Република Северна Македония е важно нашите две страни да са не само съюзници в НАТО, а и близки партньори и приятели в ЕС“, каза Буяр Османи. Той подчерта, че комуникацията между двете страни трябва да се осъществява на всички нива – от най-висшето политическо, до връзките с обикновените граждани.

На срещата присъстваха съпредседателите на Съвместната междуправителствена комисия и представители на двете правителства. Беше отчетено, че за кратко време са постигнати успехи по хоризонталните политики. Основен акцент в разговорите бе задълбочаването на енергийната и транспортната свързаност, както и на сътрудничеството в областта на правосъдието, туризма и културата.

България не прави отстъпление по отношение на позицията си за официалния език на Република Северна Македония по т.нар. френско предложение, посочи още Теодора Генчовска. Първият ни дипломат заяви, че експертите от МВнР остават в готовност да продължат взаимодействието с колегите от Министерството на външните работи на Република Северна Македония на ниво работни групи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай