Сряда,

Кирил Петков политик на годината.Какво каза 100-те дни, газа и НАТО

От: СТАНДАРТ -
600
Кирил Петков политик на годината.Какво каза 100-те дни, газа и НАТО
A
A
A

Премиерът Кирил Петков получи наградата „Политик на година”, традиционно връчвана от Дарик радио. Няма такова нещо като политик на годината, има екип и правилното е екипът на Кирил Петков, който е носител на наградата,  каза премиера. Той коментира всички горещи теми.

За 100-те дни

Нямаме 100 дни, не спим достатъчно и работим здраво и имаме голям прогрес. Погледнете резултатите. Г-н Цацаров, колкото и да е недоволен от това за отнетия допуск, все пак си подаде оставката. Снощи сменихме целия борд на "Булгаргаз", защото нямаме време за губене, каза Кирил  Петков.

За НАТО

Човек, за да взема независими решения, трябва да има независим ресурс. Европа не трябва да чака да е консуматор на сигурност, а да е създател. Но не трябва да има прекалено много паралелни съюзи и общата европейска армия трябва да надгражда НАТО, каза Петков по повод предлаганата от френския президент Еманюел Макрон обща европейска армия.

За Русия

България като суверенна държава никой не може да ни налага каквото и да било, каза Петков по повод исканията на Русия НАТО да се изтегли до границите си от 1997 г. и да няма войски в България и Румъния.

За новия батальон

За първи път с решението за българския батальон се поставяме като първа категория страна в НАТО. Лидерство е да кажеш - български командири, български войски. Когато определим батальона като български, даваме шанс на нашата армия да покаже, че може. Ние имаме дефицити и сме готови да приемем попълването им от съюзнически войски. Сега вече почваме да попълваме тези дефицити, а не да се харчат пари за отбрана, защото някой искал да си купи нещо, каза още Кирил Петков.

Русофили или русофоби? Не, българофили

В България темата русофили-русофоби има дълги корени. Стига толкова, ние трябва да сме българофили и трябва да мислим как всяко наше действие се отразява на позицията ни в света. Единствените, които ще защитават българския интерес сме ние, коментира още Петков.

Отношенията с ЕС

ЕС е един от най-демократичните и проспериращи съюзи в света и в тази рамка трябва да направим оптималното за България. От тази гледна точка отношенията ни трябва да са нормални с всички, но не можем да си затваряме очите за нарушаване на международното право, бе позицията на Петков.

За Северна Македония

От Северна Македония можем да искаме всичко. Но крайната цел е, докато запазваме българското си достойнство, да имаме истинско добросъседство. Крайно време е да спрем да мислим Балканите националистически, а като регион. Това е пазар с големината на Франция и можем да сме много по-успешни, заяви Петков.

До този момент говорим в историческата комисия само колко големи разлики имаме, а трябва да погледнем нещата, върху които се съгласяваме. Има важни исторически фигури, върху които се обединяваме, а тези съгласия дори не са формално обявени. Нека тези неща да ги направим факти, да ги вкараме в учебните програми и така ще напредваме, заяви Петков.

Важно е да се разбере, че когато има наслагване на пропаганда, а по време на югославския режим е имало огромна, ние не можем да го игнорираме и е нужно време за изчистването й. Пускайки Северна Македония по пътя към Европа не е пускане в Европа. Има едни 15 години. И ако направим процес историческата истина да се разкрива, имаме период от 15 години, в който можем да работим, смята премиерът.

За азерския газ

В момента можем да вземем азерски газ през Неа Месемврия, там връзката може да се използва и получихме уверения от Азербайджан, че е възможно. Неясно защо обаче не сме го направили, нещо повече, отказали сме се от тези количества. И ето как се стига до 30% по-висока цена на газа и хората ще я платят. Очаквам новият борд най-малкото да не взема такива решения, обясни той смените в енергийната компания, обяви Кирил Петков.

За пандемията

"Не затваряме никой за нищо докато цената на това не започне да е опасност за нечий живот", обясни Кирил Петков. В момента работим по прогноза за пет дни и има предвидимост на мерките.

Надявам се в по-топлите месеци тази вълна да изчезне. И се надявам, че хората осъзнават, че като се ваксинират не само спасяват себе си, но и намаляват риска да затворим цялата икономика. Мантрата аз си решавам не е вярна. Освен за себе си решаваме и за цялата икономика и е време всеки да си поеме отговорността. Ако се ваксинирате днес, гласувате да не затваряме икономиката и училищата, заяви още Петков.

За КПКОНПИ

Ако КПКОНПИ е независима и има разследващи функции няма да има скрито-покрито въпреки прокуратурата, каза премиерът

За КЕВР

КЕВР трябва да е работещ орган и да има възможност да влезе истински в ценообразуването на енергийните дружества. Ако не питаш защо се отказвате от евтината доставка и отивате на скъпата, що за регулатор си. И когато нещо не изглежда нормално трябва да се разследва. Виждам НС да работи сериозно по въпроса и когато имаме нов КЕВР с петте независими човека, не би трябвало да имаме повече такива изненади, заяви Кирил Петков.

За коалицията

До този момент и четирите коалиционни партньора работим в рамките на споразумението и ще се движим силно и стабилно, докато спазваме правилата и не си затваряме очите пред проблемите на някой от партньорите, коментира още Петков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички