Вторник,

К.Добрев: Нинова да се оттегли с извинение към БСП

От: СТАНДАРТ -
272
К.Добрев: Нинова да се оттегли с извинение към БСП
A
A
A

Корнелия Нинова трябва да се оттегли с извинение към БСП. Това заяви Кирил Добрев, член на Националния съвет на БСП, в интервю за бТВ. ГЕРБ са отново първа политическа сила заради наши грешки, посочи той.

Много боли, за всеки социалист, който носи партията в сърцето си, много боли тази загуба от ГЕРБ, каза той.

След вътрешнопартийния вот Нинова получи една силна подкрепа от партията и всички очаквахме да се съберем под общи знамена и да „мачкаме“ противника, но ние отворихме братоубийствени войни, коментира още Кирил Добрев. Братоубийствените войни в БСП според Добрев са истинската причина за загубата на БСП и срива на партията до третото място.

За партийците Нинова се представяше като нещо средно между Жана д'Арк и Райна Княгиня, но всъщност за тези отвън тя беше един политик от прехода и то провален, както виждам към днешна дата, коментира още Добрев.

„Трябва да говорим за осъзната вина, защото няма председател на партията през последните 30 години толкова комфортно да е провел едни парламентарни избори. Корнелия Нинова имаше възможност да поставя, който си иска за водач на листи, да размества, да преписва програми от Института за пазарна икономика и от статии във вестниците“, отбеляза Кирил Добрев.

„Ако бяхме спечелили изборите, цялата заслуга щеше да бъде на Нинова, но ние сме трети. Никой няма да я натиска да дава оставка, това е нейно собствено решение. Въпросът е да се извиним на партията и на онези малки човечета, които дават нещо от себе си за тази партия и да се оттеглим. Да дадем възможност на други хора да я изградят наново, защото политиката е доверие между политиците и избирателите“, призова Добрев. И подчерта, че не говори като конкурент на Нинова за поста. Не съм кандидат за нищо и няма да бъда кандидат за нищо повече, каза той. И допълни: „И аз нося отговорност като всеки един от ръководството на партията. Но с ръка на сърцето мога да кажа, че не съм събудил нито един конфликт”.

Добрев припомни, че пред 1997 г. Нинова е била част от СДС. Не е била в партията, нито тогава, нито през 2001 г. Тя стана член на партията като зам.-министър, каза Добрев. След Жан Виденов ние се възстановихме, защото бяхме заедно. Защото тропахме на всяка ръка, извинявахме се, искахме прошка от хората. Днес вместо прошка на „Позитано” 20 се влиза с чип и на вратата те питат къде отиваш, възмути се социалистът от кампусарането на партията.

Кирил Добрев предложи на пленума следващата събота първаточка на бъде решение за подкрепа на кандидат-президентската двойка Радев – Йотова. Той поиска до президентските избори партията да се води от един от зам.-председателите, а след това да се отиде на вот за нов лидер. По думите му Костадин Паскалев е отличен вариант да преведе БСП през трудния период.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички