Христо Иванов вдигна мизата. За какво е готов да преговаря?

Това, което се предлага с първия мандат, не може да реши големите проблеми на България

Христо Иванов вдигна мизата. За какво е готов да преговаря? | StandartNews.com

"Продължаваме промяната-Демократична България" ще преговарят по всички наболели въпроси в опита си да съставят и лансират правителство с втория мандат. Акцент обаче ще бъде поставен върху определени проблеми, стана ясно от изказване в парламента на лидера на ДБ Христо Иванов.

Това, което се предлага с първия мандат, не може да реши големите проблеми на България, коментира Иванов. Според него ситуацията в страната е сериозна и всяко решение по отношение на управлението трябва да бъде взимано много внимателно.

"При срещите ни с Мария Габриел поставих на нея и цялото ръководство на ГЕРБ за пореден път въпроса какви промени в Конституцията предвиждат, защото това е пътят към системна промяна в България. Не просто да опитаме да махнем един досадил на всички главен прокурор, за да оправим проблема, а наистина да решим нещата в дългосрочен проблем. На този въпрос отговор не получих", обясни Христо Иванов.

Заради всичко това подходите към втория мандат започваме от разговора за Конституцията, защото смятаме, че това е системният начин да бъдат решени проблемите на страната, коментира той.

Според него въпросът не е на кого е мандатът, а кой може да предложи формула, фокусирана върху истинските решения. Ще опитаме да направим това във втория мандат и се надяваме на отговорно отношение, заяви Иванов и добави, че проектокабинетът на ПП-ДБ с премиер Николай Денков не е минал окончателно гласуване на парламентарна група.

Случилото се около главния прокурор Иван Гешев в последните дни показа дълбоките проблеми на политическата ситуация, смята депутатът. Всеки, който се надява, че проблемът с липсата на законност в България може да бъде игнориран, заметен под килима, ще преживява такива изненади с такива детонации, пиротехники и т.н. до безкрай. Докато не бъде решен този проблем, българската държавност, българската институционална и политическа система няма да бъдат оздравени и през цялото време ще дават подобни дефекти, и ще произвеждат подобни "къси съединения", коментира Иванов.

Христо Иванов призова да бъде решен проблемът и посочи, че това може да стане само чрез изменение в Конституцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай